Само в 7DniSofia.bg

Пеевски е бесен, Киро и Бойкикиев потънаха вдън земя! Депутатите им са се осрали ужасно вчера

Парламент - заседание

Спешни промени на правилника на Народното събрание поиска председателят на групата на ДПС Делян Пеевски.

Причината е, че на ротационен принцип „Възраждане“, със съдействието на ПП и ДеБъ, е застанала начело на комисията за контрол на спецслужбите в парламента.

Има голям скандал – проруска партия оглави.контрола на българските спецслужби. Това е по-големият скандал. Застрашена е националната ни сигурност. Това е ужасяващ пробив в Националната ни сигурност, коментира Пеевски в кулоарите на НС.

Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация, обясни той. И обясни, че досега „Възраждане“ са се държали „като хора, които няма да оглавяват тази комисия, защото знаят за какво става въпрос и, че са зависими“.

Затова Пеевски ще поиска тази комисия да има постоянен председателят, а да не е на ротационен принцип.

Припомняме, че депутатът от “Възраждане” Николай Дренчев ще е председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Това обяви в началото на вчерашното пленарно заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Изборът на Николай Дренчев стана с гласовете на ПП-ДБ.

При всяка нова сесия тази комисия сменя председателя си, като политическите формации се редуват според числеността на групата си. До момента начело на комисията беше Бойко Рашков от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Той зае мястото на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който се оттегли от поста. Причината за отказа му от председателското място беше, че от ГЕРБ отказаха сливането на службите за сигурност (Служба “Военно разузнаване” и Държавната агенция “Разузнаване”), при първоначално заявената подкрепа.

Преди ПП-ДБ да поемат ръководството на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, начело бе Даниел Митов от ГЕРБ.