Кметът на София Васил Терзиев бесен на феновете на ЦСКА и Левски: Смирете се, бе!

payimage-606973

Призовавам протестиращите за спокойствие и смирение. Кофите за боклук, инфраструктурата и бусовете не са виновни за състоянието на българския футбол. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред bTV.

„Надявам се протестиращите да проявят нужната цивилизованост“, допълни още ядосаният Терзиев.

Той допълни, че СДВР прави всичко по силите си, за да държи ситуацията под контрол и посъветва гражданите на столицата да заобикалят района на протеста, за да не пострадат.

Протестът срещу БФС бързо ескалира. Към 17:30 ч. българските и унгарските фенове пристигнаха заедно на протеста срещу ръководството на БФС около Националния стадион „Васил Левски“. Всички подстъпи към „Евлоги Георгиев“ – от „Драган Цанков“ и от „Орлов мост“ са блокирани от полицията.

Минути по-късно феновете на ЦСКА блокираха „Орлов мост“, а около 18:20 ч. напрежението рязко ескалира. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Полицията изкара водното оръдие на барикадата и предупреди, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. „Гурко“. Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей – и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта.

След началото на мача в 19:00 ч. феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Във входа на блок на „Гурко“ човек е пребит зверски от полицията. Не се знае какво е състоянието му. Идва линейка към мястото. Бесни фенове потрошиха полицейски бус на „Васил Левски“ до Министерството на спорта и взеха полицейските щитове и всичко вътре. След това го запалиха, скандирайки „къде ви е водата сега“. Има сигнали и за бити деца.

Трима са арестувани пред Министерството на спорта, а по информация на СДВР има и ранени полицаи.