Терзиев официално стана кмет на София! Ваня Григорова: Не е! Днес внасяме жалба в по-важен съд

7 Dni Sofia13.11.2023
payimage-606531

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев встъпи официално в длъжност. Това стана с кратка церемония, която се проведе на първото заседание на Столичния общински съвет в мандат 2023-2027 г.

Терзиев се закле, подписа и клетвен лист.

Заседанието беше открито от областния управител на София Вяра Тодева, която приветства избраните общински съветници и кметове с пожелание за успешен мандат и превръщането на София в модерна европейска столица. „В 21-ви век, когато изкуственият интелект навлиза се повече и повече, повече от актуален е девизът „Расте, но не старее!“. И нека никога не забравяме, че най-важен е човекът и неговият просперитет“, каза Тодева.

Клетва положиха всички общински съветници – 23-ма от ПП-ДБ-СС. 14 от ГЕРБ-СДС.  9 от БСП, „Възраждане“ – осем, КОД и ИТН вкарват по трима свои представители в местния парламент, а ВМРО – БНД – един.

В рамките на сесията днес Столичният общински съвет предстои да избере свой председател – именнно това се очаква да бъде най-оспорваното място.

Припомняме, че в края на миналата седмица съдът отказа да спре встъпването на Васил Терзиев като кмет по жалбата на останалата втора във вота с по-малко от 5000 гласа разлика Ваня Григорова. Административен съд София-град (АССГ) отхвърли искането на щаба ѝ за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София.

Днес екипът на Григорова ще подаде жалба за оспорване на решението на по-горна инстанция.