Бай Тошо си замина на 10-ти ноември, сглобката пада на 11-ти!? Бойко Борисов обявява в събота всичко

payimage-598808

На 11 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще вземе окончателното си решение дали да извади партията си от сглобката с „Продължаваме промяната-Демократична България“, с която заедно подкрепят правителството на Николай Денков.

Преди това председателят на ГЕРБ ще проведе национално съвещание на партията си, което да обсъди участието във властта и резултатите от местните избори. То обаче няма да се състои в един ден, а ще продължи до края на тази седмица.

След което Бойко Борисов ще обяви дали въобще ще разговаря с Кирил Петков и ПП-ДБ как продължава съвместната работа, или направо ще извади ГЕРБ от т.нар. сглобка.

Днес Борисов обсъжда с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС дали са доволни от взаимоотношенията си с тези от ПП-ДБ и какви са претенциите им към работата на правителството, пише 24 часа.

По време на предизборната кампания лично лидерът на ГЕРБ, но и депутати от партията му неколкократно изразиха недоволство от съвместното управление, в което партията на Борисов има само вицепремиерката Мария Габриел. Темите, които разбудиха най-много скандали и атаки от страна на ГЕРБ към техните партньори бяха желанието на ПП-ДБ да запази дерогацията на „Лукойл-Нефтохим“ да работи с руски петрол въпреки европейските санкции, настояването на премиера Николай Денков да бъде отстранен шефът на ДАНС Пламен Тончев и свиканото от министъра на финансите Асен Василев заседание на правителството в отсъствието на премиера и Мария Габриел, за да бъдат приети промените в данъчните закони.

„В момента сглобката дори не съществува“, заяви Борисов при обиколките си в страната между двата тура на изборите и заплаши парламентът да не може да заработи след вота.

Водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ да седнат на лидерска среща, настоя от своя страна премиерът Николай Денков. „Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък“, каза той във вторник, 7 ноември.

Преди да седне на масата за преговори с Кирил Петков и останалите от ПП-ДБ Борисов обаче е решил да пита партията си дали въобще да го направи. Затова след заседанието с парламентарната група днес, в четвъртък лидерът на ГЕРБ ще проведе среща и с Изпълнителната комисия на партията и областните координатори в страната.

За събота, 11 ноември, Борисов пък е свикал национална среща с новоизбраните кметове от ГЕРБ, областните и общинските координатори и депутатите от партията. На нея той ще представи събраните данни и ще направи анализ на ситуацията, преди да поиска от активът да вземе решение дали да продължат със сглобката с ПП-ДБ. Националната среща на ГЕРБ е насрочена да се проведе във Велико Търново.

Едва след нея Борисов ще обяви решението си дали ГЕРБ ще продължи участието си в управлението заедно с ПП-ДБ, ще разговаря ли с Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов за нови правила на работа, или сваля подкрепата си.

Дни след това решение в парламента се очаква да бъде обсъждан и гласуван вотът на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ – вторият, поискат от опозицията за месец.