Американският жител Асен Василев: Радев да млъкне, Борисов да чете! Ще гласуват каквото кажа

7 Dni Sofia06.11.2023
payimage-593509

Г-н Радев не е в час с политическите процеси в страната. Ако сте наблюдавали, последните 2 седмици имаше доста голямо напрежение партиите, всяка партия се бори за нейния електорат и начина, по който вижда движението на страната напред. Единственото общо е, че гледаме да имаме нормална европейска държава, а не да гледаме на Изток към Москва“.

Това заяви на брифинг финансовият министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет, ръководено от него в отсъствието на премиера Денков и вицепремиера Габриел, които са в Израел в отговор на думите на Радев:  „И в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг, в името на оцеляването“.

Асен Василев изтъкна, че ПП-ДБ на балотажа печели в няколко ключови града.

„Хората успяха да изберат кметове, които да работят за подобряването на техния град. В различни градове това са представители на различни политически сили. ПП-ДБ на балотажа печели в няколко ключови града – София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Това показва, че една голяма част от българските градове са предпочели да променят досегашния си модел на управление“, допълни Асен Василев, цитиран от БНТ.

На извънредно заседание в отсъствието на премиера Денков Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента.

По повод бележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в деня на изборите заяви, че ГЕРБ не е запознат с промените, а Василев си свиква заседание, без да знаят, Василев отговори: „ Пакетът с данъчните закони не е неизвестен на неговата политическа формация, той беше публикуван в края на септември, един месец стоя на обществено обсъждане. Редица организации дадоха предложения за промени, има много предложения от Националното сдруение на общините, които внасяме от тяхно име. Последната преценка за законите винаги е била на парламента“.

„Така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и Народното събрание ще може да приеме и бюджета преди края на годината“, каза още Асен Василев.

Нулевата ставка на хляба ще се запази до средата на 2024 година, а ДДС-то на ресторантьорите остава на 9%, но при определени условия, заяви още Асен Василев, който все още е жител не на български град, а на американски.

„Нулевата ставка важи до средата на 2024 година. Това остава там, няма промени. Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме доста предложения от техните организации – да се се въведат постерминали за всички заведения – 2, 3, 4 звезди, само за най-малките да бъдат освободени, да се плащат заплатите по банков път в 2, 3, 4, 5 звезди, да има минимални ставки за персонал, които са задължително по-високи от минималната заплата, за най-нископлатените длъжности започват от 1000 лева и вървят нагоре, което да изсветли трудовите договори.

Ако всичко това бъде прието, тогава 9%-те могат да останат като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства, отколкото през ДДС. Ако не бъде прието, поддържаме 20-те%, т.е. изборът е на парламента дали да го приеме, или не“, заяви Василев.

За ресторантьорите

„Всички, които са под 100 000 лева, минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба отиват в общината, които така или иначе контролират броя маси и всичко останало. По този начин общините ще имат допълнителен източник на приход“, каза той.

По думите му данъчните закони, които се внасят, са балансирани и отразяват исканията на браншовите организации и сдружения.

“Има редица предложения, които ние като вносител, внасяме в парламента от тяхно име (бел. от ред. – организации и сдружения). Смятаме, че има достатъчно балансирани предложения“, заяви Василев.

Той обясни, че още този четвъртък те ще могат да бъдат разгледани на първо четене в Бюджетната комисия на парламента.

За бюджета

„Инфлацията е заложена на 4,8%. Предвиденият дефицит е 3%. 3,2% реален ръст на брутния вътрешен продукт. Догодина очакваме брутен вътрешен продукт от 205 млрд. лева“, заяви Василев.

Той обясни, че веднага, след като бъдат приети бюджетните закони, Министерският съвет, ще внесе бюджета в парламента.

 

По повод спорното предложение за облагане с патентен данък на гъбарите, Василев съобщи, че имали среща с бранша и се предлага компромисно решение. „Що се отнася до това НАП да казва дали един граждански договор е прикрит трудов договор, това винаги е било възможно до едно решение на ВАС, който каза, че НАП не е вписана в закона. Това вече е направено, така че не въвеждаме нови изисквания и не виждам причини за притеснения“, коментира той друго оспорваната идея да се отменят нормативно признатите разходи при част от гражданските договори.