Васил Терзиев не очакваше чак от Стара Загора Борисов да го направи за кашмер на цяла София

бойко борисов

Бойко Борисов обясни пред актива на партията в Стара Загора, че по-рано днес е бил в австрийското посолство, където видял 14 „старейшини от ЕНП“, за да подкрепят Денков в Австрия като се говори за Шенген. Огромен австрийски бизнес има в България и всичко това трябва да помага в нашите отношения и да помага на Денков“, добави той и зачекна ПП:

„Отново аз, който си дадох мандата, дадохме си депутатите, съм им виновен за нещо – че не искат да ходят в петък в Народното събрание. Ако не дойдат, ветото на президента ще го отложим за друг ден. Вижда ми се озадачаващо само заради „Лукойл“ да не разглеждаме ветото, което е свързано със закона на енергетиката, който двете партии сме гласували. Вместо да дойдат да го отхвърлим, което ще е общ успех, те казват, че им правим някаква пиар акция. Това ще е победа за тях, за нас. Втората точка – за митниците и „Булгартрансгаз“, за горивата складовата база. Кое ги тревожи и считат, че би навредило на имиджа им предизборно, след като вчера се разбрахме?“, гневен бе той на сутрешните престрелки Борисов.

Той припомни, че при правенето на „Балкански поток“ е казал, че един ден това ще е печатница за пари и затова 100% от компресорите са лична собственост на българите. „Транзитните такси на година стават 3 млрд. Той струва толкова и половината се е изплатил, Смятайте какво сме направили. Когато те удариха, абсолютно правилно по „Газпром“, прекратиха доставките на руска молекула, не че не е същата през Гърция и Турция, ние ги подкрепихме, платихме скъпо за това. Нашите хранилища са пълни със скъпа газ, ходиха до Америка да търсят газ, но ги подкрепяхме, че това бе срещу агресията на Путин. Какъв е този страх за „Лукойл“, каква е тази неистова подкрепа? Готови са да се караме. А искаме само да си платят данъците. Бензинът и нафтата станаха 4 лв.“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че е съгласен с Кирил Петков, че не трябва да се говори „на коляно“, „но след 8-и, ако не си платят данъците, ще има дерогация. Да направим горивата за българите достъпни. Между уралския и бренда разликата е близо 40 долара. По-евтино ли е тук? 2008 и 2013-2014 г., веднъж Орешарски бе финансов министър, после премиер, призна огромни задължения на „Лукойл“ и ние след тях 5 г. приспадахме задължения, затова не плащаха данъци. Сега, ако има такъв проблем, да споделят“, обърна се той към правителството

Увери и служителите в Бургас, че рафинерията ще продължи да работи, „защото е голямо съоръжение и като държава сме дали много бонуси, за да я има през годините“.

Борисов си пожела ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да спечелят изборите и да имат най-добри резултати. „Не мога да разбера защо се притесняват от петъка. В Хасково ПП-ДБ и БСП подкрепят един кандидат, да си говорят помежду си и да не се обиждат, техните авери ги знаем, бяха в едно правителство, аз не съм бил с тях“, не пропусна той да се закачи с партньорите си.

„Няма да вкарваме в петък дерогация, докато не стане ясно ще си плати ли „Лукойл“ данъците. Ако отхвърлим ветото на президента, от вторник българите ще получват по 3 млн. всеки ден. По 30 дни – над 93 млн. Вместо да ги приберем в бюджета, за да има и за коледни добавки и инфраструктура, ние някак си се отказваме от тях“, продължи да настоява той за извънредното заседание на парламента. Според него, като отхвърлят ветото, правителството ще рапортува в Брюксел, че законът за енергетиката е приет и няма да чакаме парите по плана или чак 8 ноември.

Борисов отново удари и по Васил Терзиев. „При нас миграцията беше нулева. Даже премиерът на Великобритания Дейвид Камерън дойде да снима. Казах му, че е ако е бил тук с това фотоапаратче преди 30 години, щяха да го арестуват за шпионаж Да, дядото и бащата на Васил Терзиев това правиха, арестуваха хора на границата. Срам и позор сега да връщаме през него по долен начин ДС в София“, изригна екс-премиерът. И предаде на Стара Загора много поздрави от Антон Хекимян.