Само в 7DniSofia.bg

Изумително нагъл Кокорчо! Коледни добавки за пенсионерите? Повече няма да да има пари за тази дреболия

асен василев 2

„В закона ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври. Но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества. Когато парламентът приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало“. Това поясни пред БНР министърът на финансите Асен Василев, съпредседател на ПП-ДБ.

И допълни, че бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма.

„2% от бюджетното салдо е предвидено за разходи за отбрана, това е по задължение към НАТО. БВП нараства значително и тази година, и следващата. Догодина БВП ще бъде над 200 млрд. лева, като от тях 4 млрд. лева ще бъдат за отбрана“.

Според него за тази година се очаква приходите да бъдат изпълнени, както са заложени, а ако има неизпълнение, то може да се дължи на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Той прогнозира постигане на приходната част на бюджета до края на годината.

Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, отбеляза  нагло министърът, като уточни това било дреболия.

Асен Василев посочи, че най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване за 4,5 млрд. лева.

Очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, но с уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация.

Финансовият министър коментира, че ГЕРБ говорят глупости по адрес на правителството, тъй като нямат какво позитивно да кажат.

„Чуваме едно предизборно говорене… Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум“.

Трудни са отношенията в управляващото мнозинство, посочи още той.