Само в 7DniSofia.bg

Премиерът Денков скочи на Румен Радев, ама китките му много меки: Щом така е решил…

николай денков

Президентът би трябвало да символизира единението на нацията. Очевидно той е решил, че има други приоритети. Това каза пред журналисти в Mинистерския съвет премиерът Николай Денков. 

Винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. От другата страна не виждаме никакъв позитивен подход в това отношение, посочи той.

Коментарът му е по повод критиките, които държавният глава отправи към изпълнителната власт заради решението за въвеждане на транзитни такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия.

„Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на „Газпром“, а не на държавите потребители на този газ или пък на „Булгартрансгаз“, заяви Денков по повод опасенията на президента, че е възможно промяната в закона да се отрази негативно на финансовото състояние на газопреносното дружество.

Страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. От една страна, ние защитаваме българския интерес – това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа, обясни министър-председателят. Той отново посочи, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

Документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят разговори с представителите на другите европейски държави. Има вероятност те да започнат още следващата седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Това, което правим, го правим в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България, обобщи премиерът.