Само в 7DniSofia.bg

Мултибогаташ, кандидат за кмет на София: Извадете пенсионерите от хосписите! Само ДДС-то от тях е 800 милиона лева!

1

Възрастните хора и тези със заболявания имат нужда да бъдат гледани в домовете им, а не в мухлясали хосписи.

Това заяви кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници на Партия на Зелените и Гражданска платформа Власт в хората, Красимир Стойчев пред БТВ. Стойчев добави, че в София живеят 325 хиляди пенсионери. Те вкарват в икономиката на града около 4 милиарда лева годишно. Само ДДС е 800 милиона лева.

Красимир Стойчев смята, че срещу това, което дават пенсионерите, те не получават адекватни социални грижи. Повечето от тях живеят в собствени жилища и там хората трябва да получават грижите. В нормалната обстановка и среда, където са спокойни и свикнали, без стрес и напрежение. Така самотните хора ще получават подходящи грижи. Същото е валидно и за тези семейства, които имат болен роднина и нямат възможност да се грижат целодневно за него.

Социалните служби трябва да получават в пъти по -голям бюджет. Необходимо е към 24 района в София да бъдат създадени отделни социални предприятия на подчинение на районният кмет и децентрализация на тяхният бюджет. Всички нуждаещи да се включат в електронни регистри съобразно тяхните ежедневни и почасови нужди. И тук технологиите могат да управляват този процес. Грижите за възрастните е показател за цивилизоваността на обществото, категоричен е мултимилионерът Красимир Стойчев.