Само в 7DniSofia.bg

Малката Копейка в София обеща като на циганска сватба: Безплатно метро в София, безплатни места за паркиране в… Синята зона

payimage-592026

Деян Николов – кандидат за кмет на София, издигна от „Възраждане“ проведе отворена среща в район “Овча купел”. На нея той сподели с присъстващите столичани, визията му за развитие на града, която е доста утопична – безплатно метро, безплатни парко-места.

С екипа ми предвиждаме Нова транспортна схема за обществения транспорт, осигуряваща свързаност на крайните квартали с центъра на града, защото София не е само централната част и е справедливо и живущите в по-крайните райони да имат добра транспортна свързаност с всички части на София. Така ще осигурим удобство на софиянци и по-добра оптимизация на личното им време в ежедневието им изпълнено с ангажименти. Направили сме подробни разчети, според които е възможно метрото да се използва безплатно от всички софиянци.

Ще го постигнем, докато решаваме един друг проблем за софиянци – паркирането в центъра на града. За всички живущи в синята и зелената зона ще осигурим по едно безплатно място и по едно на преференциална цена. За всички останали ще завишим малко цената на паркирането в двете зони. Ще изградим буфени паркинги обаче, на които да могат да паркират и да се придвижат пеш или с безплатното метро например. С екипа ми сме категорични, че синята и зелена зона не бива да се увеличава повече, така че с предложените от нас мерки постигаме решението на няколко проблема. Постигаме оптимизация на трафика и респективно намаляваме вредните емисии, с което постигаме по-чист въздух за софиянци, осигуряваме възможност за по-лесно паркиране в центъра на София, по-добри условия за паркиране на живеещите в центъра, които заплащат веднъж данък за МПС и веднъж такса за синя или зелена зона.

С това към момента те са облагани двойно и този рекет на софиянци, налаган от Общината трябва да се премахне. Планираме още завършване на Южната дъга на околовръстното шосе и реализиране на проекти за скоростни отсечки от западна и северна София до центъра на града, както и изграждане на кръстовища на две нива по ключови пътни артерии на града, с което допълниелно ще намалим трафика и ще улесним придвижването за всички софиянци. .