Само в 7DniSofia.bg

1, 2, 3…7! Хайде това лято в ЦСКА да не се чудят дали Густаво Бусато остава

цска 2

„Получавал съм много критики, но съм горд, че съм част от ЦСКА”. Това обяви пред съотборниците си в съблекалнята вратарят на „червените” Густаво Бусато. Каза го след победата над Локомотив Пловдив на „Лаута” преди десетина дни. Тогава бразилецът, който след две седмици ще стане на 33 години, изравни рекорда за най-много мачове на чужденец с фланелката на ЦСКА. В сблъсъка с Левски миналата събота Густаво Бусато стана рекордьор по този показател и то в двубой, в който той показа висока класа. Направи го за пореден път, въпреки че както самият той казва – получавал е през годините на „Армията” много критики.

Най-емблематичното за бразилеца е, че докато той всяко лято е на изхода на „Армията”, защото или договорът му изтича, или е изиграл някой друг слаб мач, рекордите падат. Към днешна дата Густаво Бусато е носител на 6 върхови постижения в историята на ЦСКА. С толкова не могат да се похвалят и част от най-големите “червени” звезди. Само след два кръга стражът ще счупи и седмо постижение – това за най-много мачове за ЦСКА на чужденец в родния елит. Към днешна дата този рекорд се държи от Тиаго Родригес със 118, а Бусато е със 117.

Кой всъщност е към днешна дата бразилецът за ЦСКА – чужденец с най-много официални мачове за клуба; Вратар с най-много мачове за ЦСКА в Европа сред чужденците; Легионерът, който е участвал в най-много поредни мачове на ЦСКА в Европа; Чужденец с най-много сухи мрежи за ЦСКА в Европа и още, и още…

Онзи ден в дербито Бусато се намеси на два пъти решително и реално опази „армейците” от загуба. Той направи блестящо спасяване, след като в началото на втората част (при резултат 1:0 за Левски) Уелтън излезе сам срещу него. В самия край на мача и Роналдо можеше да вкара, което щеше да означава сигурна загуба на ЦСКА, но Бусато отново реагира майсторски. И в двете ситуации бразилецът реално не остави големи шансове на нападателите, след като усети перфектния тайминг, за да скъси ъгъла и да не им даде никакво пространство за точна стрелба.

Дори няма да коментираме разликата между Бусато и колегата му на вратата на Левски. Пламен Андреев бил много перспективен?! Може и да е така, но в реалността Густаво направи две последователни силни дербита, докато младокът се провали гръмко.

Истината е, че макар и да не се шуми много-много около него – Бусато се превърна някак между другото в основен стълб на ЦСКА. Съветът към „червените” шефове е този път да не чакаме до лятото, за да разберем дали бразилецът ще остане на „Армията”, или ще си тръгне. Той си е заслужил вече нов договор, а очевидно иска да остане и в клуба се чувства добре. Малко са чужденците, които могат да бъдат толкова отдадени на един отбор. Бусато е горд да е част от ЦСКА и клубът трябва да бъде щастлив с това.

РЕКОРДИТЕ НА БУСАТО В ЦСКА-СОФИЯ

• Чужденец с най-много официални мачове за ЦСКА – 161
• Вратар с най-много мачове за ЦСКА в Европа сред чужденците – 30
• Чужденецът, който е участвал в най-много поредни мачове на ЦСКА в Европа – 30
• Чужденец с най-много сухи мрежи за ЦСКА в Европа 11
• Чужденец с най-много сухи мрежи за ЦСКА в първенството – 63
• Вратар с най-много сухи мрежи за ЦСКА през 21-и век – 63
Предстоящ:
Чужденец с най-много мачове за ЦСКА за първенство – в момента е Тиаго Родригес със 118, Бусато е със 117

“Мач Телеграф”