Само в 7DniSofia.bg

Депутат от ДееБъ плаши в БНТ: Излизаме от коалицията и ще ви управляват ГЕРБ, Възраждане и Радев

7 Dni Sofia08.10.2023
иво мирчев

“В момента, в който някой реши “да опраска” конституцията за втори път, както през 2015 г., излизаме от това управление”, заплаши в интервю за БНТ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. И предупреди, че ако “ние напуснем управлението, ще се случи коалиция ГЕРБ и “Възраждане”, в пълен синхрон с президента и връщане на руското влияние”. 

Той обаче подчерта, че без подкрепата на ГЕРБ и ДПС приетите на първо четене в петък по т.нар. бавна процедура промени в Конституцията нямаше как да се случат.

“Да, ДПС участва в евроатлантическото мнозинство, без тях няма как промените в конституцията да минат. С руските проксита БСП и “Възраждане” ние не можем да ги направим”, каза Мирчев. И добави, че без подкрепата на ГЕРБ и ДПС нямаше как да се осъществи и енергийната независимост от Русия, както и военната помощ за Украйна. “Над 2 млрд. лв. от дерогацията на руски петрол потънаха в джобовете на Русия. Тази година очакваме над 270 млн. лв. от данъци от “Лукойл Нефтохим”.

Ударната дигитализация също се случва с гласовете на ГЕРБ и ДПС”, каза още депутатът.  Той отхвърли упреците на опозицията, че даряваме въоръжението на българската армия. “На Украйна сме дали въоръжение колкото за 20 км магистрала, то не е достатъчно и за един украински батальон. В последното дарение, става дума за 5% от ракетите С-300, които са доказано неизправни. Това са ракети за отбрана, отделно че са 40-годишни”, каза Мирчев.

И добави, че най-много оръжие е изнасяно за Украйна по време на служебното правителство, и то продадено чрез посредници. А Корнелия Нинова като икономически министър е подписвала договори за износ чрез  посредници, които е добре да се види кои са и сега се установяват.  Мирчев отхвърли упреците на лидера на групата на ИТН Тошко Йорданов, че депутатът от ДПС Делян Пеевски командва ПП-ДБ.

“Когато Пеевски се скара на г-н Йорданов по време на преговорите с протестиращите миньори и енергетици, той млъкна, буквално “си глътна бастуна” – на мен не ми се е случвало подобно нещо. Същото се случи и с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов”, каза народният представител.