Кошмар! Обявиха бедствено положение в Царево. Евакуират хора със сирени (ВИДЕО)

царево

Със сирени евакуират населението в Царево. В общината е обявено бедствено положение. Има наводнени имоти. Десетки автомобили са под вода, а някои са отнесени в морето. От понеделник вечерта валят проливни дъждове по Южното Черноморие. В района духа силен вятър, има наводнени имоти и затворени пътища заради прелели реки.

В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” първите етажи са залети. Водата на къмпинг „Арапя” е около два метра. От МВР съобщиха за NOVA, че текат спасителни операции за хора в опасност.

„В рамките на няколко часа са паднали обилни валежи, най-вече в района на Царево. Имаме съобщения за прелели реки. Хора са затруднени в придвижването си, предвид високите води. Кметът на Община Царево обяви бедствено положение. Заседава щаб, който да прецени за необходимите мерки. Насочени са допълнителни сили и средства на полицията, Жандармерията, „Гранична полиция”, както и на пожарната”, обясни директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Разпоредена е евакуация на хората от засегнатите от наводненията райони. „В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация”, обяви кметът на общината Георги Лапчев.

„Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.

Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно. „В момента не е необходимо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят!”, апелира Лапчев.

Кметът обяви, че има проблеми на „Арапя”, в Лозенец, както и на местата, където има самонастанили се каравани. „Качилите се върху покривите, нека си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги евакуира, ако се наложи”, допълни той.

За днес от НИМХ обявиха оранжев код за силни валежи и вятър в област Бургас. Очакват се и гръмотевични бури. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Прогнозата е за силен североизточен вятър със скорост 14-19 m/s, пориви до 22 m/s.

Премиерът Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево. На място вече са екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В овладяване на последствията се включват и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерство на отбраната.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории