Атанас Славов: Формално и комформистки е проведено разследването за нараняванията на Дебора от Стара Загора

articles__a43f22719960d5c5870c1cc54a605c30

„Непълното и формалистично гледане на процеса, липсата на оценка на цялостния характер на трагичното събитие, липсата на елементарна емпатия доведоха до взрива на общественото мнение“, заяви в ефира на Дарик радио министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Недоумение буди и фактът, че такъв тежък случай дори не е бил докладван в бюлетина на МВР в града“, каза още той.

По повод предстоящите нови промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие министър Атанас Славов отчете като грешка отпадането при последното гласуване на текста, който гласи, че домашното насилие се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

„Сега, с новите промени този елемент от понятието домашно насилие ще бъде приет. По повод идеите за увеличаване на наказанията за лека и средна телесна повреда, Славов каза, че наказанието трябва да бъде налагано, а не, както досега, хора с влезли в сила присъди да се разхождат по улиците“, беше категоричен той.

На работна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов са били обсъдени възможностите да се подобри разследването на случаите на домашно насилие още от първите минути – като получаване на безплатна правна помощ, бърза връзка с медицинските заведения, достъп до психолог и подкрепа.

На друга среща – с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов е станало известно, че в следващите седмици ще бъдат изработени указания и към прокурорите по повод разследването на дела за домашно насилие, така че те да не бъдат подценявани.

По повод промените в Конституцията и критиките от страна на държавния глава, министърът на правосъдието коментира темата така:

„Проектът е изработван достатъчно дълго време от хора с безспорна компетентност, обсъждан е с представители на магистратурата и гражданското общество“.

Атанас Славов припомни, че президентът още преди три години е започнал консултации и е подготвен нов проект за промени в Конституцията. Славов изрази надежда, че този проект ще бъде внесен.

„Така президентът ще покаже, че освен една политическа заявка и опит на всяка цена да се противопоставя на парламента, е готов конструктивно да участва в дебата за бъдещето на България и бъдещето на институциите“.