Разбра се в коя страна братя Галеви са се срещали с близките си, какви са бизнесът и богатствата им преди и след бягството

1686024571-55555-765x510

Животът на Пламен Галев и Ангел Христов е достоен за сценарий за криминале, в който се оглежда грозното лице на криминалния преход в България. Братя Галеви не са кръвни братя, но са неразделни още от времето, когато са служели в Спецотряда за борба с тероризма на МВР.

БАНДАТА НА ОФИЦЕРИТЕ

Според техни бивши колеги били отлични барети. Напускат отряда за борба с тероризма през 1993 г.

Тогава група командоси са задържани в Хасково, тъй като влизат в сблъсък със сутеньори за контрола на паркинга за тирове на „Изворът на Белоногата“. Следва скандал с ръководството и една голяма група от командоси напуска поделението във Врана в знак на протест.

Между тях са Пламен Галев и Ангел Христов. Част от другите са Пламен Иванов-Кимбата, убит пред дома му през 1995, Златомир Иванов – Златко Баретата, Алексей Петров, Николай Добрев – Бай Добри и други.

Галев и Христов започват като охрана на дискотека „Юлита“, но по-късно се прибират в Дупница. През 1996 г. Галев става офицер в ЦСБОП, а Христов – в РЗБОП в Кюстендил, уточнява struma.bg.

Уволнени са през 1998 г. заради разследванията срещу тях. Защо избират Дупница е загадка.

Ангел е роден в Сандански, а Пламен – в Кърджали. Силата им е в това, че не вярват на никого освен един на друг. Странят даже от бившите барети и заедно планират целия си „бизнес”, като водеща роля играе Пламен. Започват да превземат силово бизнеса в района чрез група, станала известна като Бандата на офицерите, от която пропищяват хора от местния бизнес.

В продължение на няколко години – от 1993 до зимата на 1997 г., срещу тях валят сигнали и жалби в полицията, които отлежават в чекмеджето на един от заместник-шефовете на РПУ – Дупница.

Легендата е, че те са събирани в секретна разработка „Рекет“, по която дори бил написан специален доклад. Разработка в истинския смисъл на думата не е имало, защото по онова време офицерската банда се е намирала под закрилата на две високопоставени местни ченгета – директора на РДВР – Кюстендил подп. Иван Константинов и шефа на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП) подп. Стоян Ушатов, твърдят национални медии.

През 1997-1998 г. Бандата на офицерите е взета на прицел от дупнишкия прокурор Ивайло Василев, който им повдига 7 обвинения за рекет, изнудване и отвличане. Сред пострадалите е бившият шеф на ВиК – Дупница Ангел Малинов, впоследствие депутат от СДС, който бил отвлечен извън града от мутрите на Галеви, които, след като стреляли в краката му и опрели пистолет в гърдите му, го заплашили с убийство.

Всички обвинения обаче отпадат в съда – било заради изтичане на давност, било поради липса на достатъчно доказателства или поради оттегляне и промяна на свидетелски показания.

ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА РЕКЕТ

През 2009 г. дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов са арестувани заедно с Владимир Ангелов-Стъклето, Апостол Чакалов-Тоци, Георги Градевски-Конана и Георги Блатски за участие в организирана престъпна група за рекет, действала от февруари 2007 г. до февруари 2009 г.

Делото срещу тях започна през 2009 г. в Окръжен съд – Кюстендил. След разпит на 150 свидетели петимата бяха оправдани на първа инстанция. В мотивите си окръжният съдия Мирослав Начев бе посочил, че обвиненията срещу тях са „възпроизвеждане на слухове” и излагането на „субективни мнения” на част от свидетелите.

Софийският апелативен съд (САС) отмени оправдателните присъди и осъди на 7 години затвор Пламен Галев и на 5 Ангел Христов. Съдиите Антоанета Данова, Мая Цонева и Елена Каракашева ги признаха за виновни на база на същите доказателства. В решението се казваше, че Галев и Христов са принудили един от основните свидетели Пламен Миланов да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма „Сити транс“ ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си.

Съдът прие, че по този начин „братята” са ощетили Миланов с над 82 000 лева. Галев бе осъден да плати 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата. Христов пък бе глобен със 7000 лева и конфискация на 1/4 от имуществото му. Двамата бяха осъдени да платят солидарно и 5000 лева обезщетение на Миланов, както и 2000 лева на друг от потърпевшите свидетели – Иван Павлов. Галев трябваше са изтърпява наказанието си в затвора при първоначален строг режим, а Христов – при общ режим.

Чакалов получи 4-годишна присъда в общежитие от открит тип за участието си в бандата и в изнудването на Миланов, но бе оправдан по обвинение, че през юни 2004 г. е пребил Ивайло Иванов. Градевски бе осъден на 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок заради нанесен от него побой на човек в дискотека „Фейсис“ на 8 ноември 2008 г. Блатски и Стъклето получиха ефективни присъди съответно от по 3 години и 6 месеца, и 4 години зад решетките, които да изтърпят в общежитие от открит тип.

Присъдите бяха обжалвани пред ВКС, който на 3 май 2012 г. излезе с окончателно решение – по 5 години затвор за Пламен Галев и Ангел Христов. Присъдите трябваше да бъдат изтърпени в общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Върховният съд оправдава изцяло Георги Блатски, защото той е осъден единствено за участие в престъпна група за сплашване с лидер Ангел Христов, която се разпадна по време на съдебния процес и Блатски остана единственият й член.

Пламен Галев и Ангел Христов трябваше да излежат най-много 4 години и половина в затвора, тъй като им се приспадат 6 месеца в следствения арест. Двамата успяха да излязат на свобода срещу 50 000 лв. гаранция на всеки през юни 2009 г., защото бяха издигнати за депутати от специално формираната за целта „Партия на либералната алтернатива и мира“.

Пламен Галев се класира втори в Кюстендилския избирателен район и изпревари съперника си от БСП. Резултатът на Ангел Христов от гласуването в Перник бе по-скромен, но също впечатляващ.

След окончателната присъда започнаха да се правят сметки, че ако Галев и Христов получат правото да работят в затвора, няма да престоят там повече от 3 години, а освен това има опция за предсрочно освобождаване за добро поведение. Сметките се оказаха без кръчмар, тъй като Братя Галеви така и не стигнаха до затворническото общежитие в с. Самораново, защото избягаха зад граница.

Повече от месец преди присъдите „братята” са „премествали” бизнеса си. За да запазят милионите и фирмите си, те ги регистрирали на Сейшелските острови и прехвърлят парите си в „Ем Пи Ви Трейдинг Лимитед” и „Пи Ей Джи Норд Адамс Лимитед”.

На жената на Ангел Христов се води трета офшорка. Ангел Христов продава любимата си кола „Порше Карера” за 200 000 лв. седмица преди окончателното решение на ВКС. От 11 г. Братя Галеви са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

КПКОНПИ ПОИСКА КОНФИСКАЦИЯ НА ИМОТИ ЗА НАД 4 МЛН. ЛВ.

През 2013 г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе иск в Окръжен съд – Кюстендил за конфискуване на имущество от двамата осъдени, техните съпруги и контролираните от тях дружества на обща стойност 4 250 189 лв. Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания.

През март 2021 г. Окръжен съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв., тъй като част от претенциите бяха отхвърлени по различни причини. Съдебният състав прие, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество.

Те са осъдени за тежки умишлени престъпления – първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, написа в мотивите си Окръжен съд – Кюстендил.

Исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му, и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти, както и на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове, съдът прие за основателни. Постановена беше конфискация на имотите заедно с посочените в тях сгради – огромен по площ и сгради комплекс в село Ресилово, община Сапарева баня.

Решението на Окръжен съд- Кюстендил се обжалва.

БИЗНЕС – СТРОИТЕЛИ НА ПЪТИЩА И МАГИСТРАЛИ

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Имат съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД.

Покрай Васил Божков се сдружават и с Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с него става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2009 г. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“. С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот.

В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лв.

Бизнесът на Братя Галеви в Благоевград също беше свързан със строителство. 5-етажната сграда в топ центъра на Благоевград, на ул. „Менча Кърничева“, е построена чрез общата фирма на Братя Галеви и Васил Божков „Инфрастрой-2001“ ООД. Билдингът е изграден върху земя на Цигарената фабрика, която учредява право на строеж срещу 25% собственост на недвижимия имот.

Жилищната кооперация бе изнесена на публична разпродажба от синдик, който се разпорежда с активите на обявената в несъстоятелност пернишка фирма „Адева“ ООД. Тя е станала правоприемник на „Инфрастрой-2001“, която бе осветена, че по времето на Тройната коалиция усвоила 102 млн. лв. за ремонт на пътища.

През 2008 г. благоевградската депутатка Елиана Масева разкрива, че нафирми на Васил Божков и Братя Галеви са възлагани обществени поръчки във фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ). Тя посочва за пример фирмата „Инфрастрой-2001”, на която е възложена обществена поръчка за 102 млн. лв. за направа на пътища в страната. 51% от фирмата е собственост на фирма „Лати”, която е на Васил Божков, а останалите 49% – на фирма, собственост на Ангел Христов и Пламен Галев.

Изграждането на благоевградската сграда, която се намира до градската градина, е станало с кредити, които са били обезпечени с ипотека в 2 банки. Първоначално синдикът, който е назначен от Окръжен съд – Перник да се разпорежда с активите на фалиралата фирма, е изнесъл сградата в Благоевград на публичен търг с начална цена от 3 милиона, но не се появил нито един кандидат.

На повторната разпродажба цената е паднала с 20%, както е по закон, но и тогава интересът бил нулев. Тогава синдикът се отказал от публичната продан и с разрешение на съда пристъпил към процедурата на договаряне с потенциален купувач. На преговорите се явили трима строителни бизнесмени – един от Разлог и двамата благоевградски предприемачи Емунаил Манолов и Евгени Крънджилски. Офертата на фирма „Бодрост-96” била най-висока и сградата е продадена на Евгени Крънджилски за близо 2 млн. лв., които ще бъдат разпределени между кредиторите.

Според запознати трите огромни апартамента по 180 кв.м са били предназначени за Пламен Галев, Ангел Христов и Апостол Чакалов-Тоци. Достъпът до вътрешността е с изключително високо ниво на сигурност, с три отделни входа – за гаража, жилищните и офис помещения, пазени от физическа охрана.

Съдбата обаче изигра лош номер на дупнишките бизнесмени, които бяха осъдени на 5 години затвор, след като бяха признати за главатари на престъпна група за рекет. Покупката на жилищната кооперация на Братя Галеви за 2 млн. от благоевградския бизнесмен е реализирана през месец май 2015 г., 3 години след бягството им в чужбина.

Периодично се появяваха различни версии за местоположението им – че са в Дубай с арабски паспорти и си живеят като шейхове. Пред последните години витаеха слухове, че митичните „братя” били забелязвани в Дупница.

Ангел Христов и Пламен Галев живееха луксозен живот в имение в с. Ресилово, което е собственост на офшорна фирма в Кипър. Любопитното е, че докато бяха в неизвестност, данъците и таксите на имота, който е разположен на десетки декари край Ресилово, са плащани в Общината в Сапарева баня. През деня и нощта е имало не само охрана на входа на имота, а със светещ лъч, който излизал от имението, е осветяван пътят Дупница-Сапарева баня, за да се следи движението на превозни средства в двете посоки.

Жителите на Ресилово коментираха, когато те изчезнаха: „Ние не сме имали проблеми с тях. На всеки са помагали, който ги потърси за помощ. Докато те бяха в селото, нямаше кражби, сега крадат от маратонки до пари“.

Друга подробност е, че двамата „братя” фигурират в списъците с лицата, които имат право да гласуват. Докато те бяха невъзвращенци, често в Дупница се коментираше, че докато са били в града, не е имало такъв бум на наркотици. Те строго са следили дилърите на дрога, които са отнасяли и наказания. Сега на всяка крачка непълнолетни предлагат марихуана, някои от тях са дилъри на дрога, продават я на съученици.

Децата на Ангел Хистов-Геле се придвижваха с джип до училище СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и с лична охрана. Бодигард ги чакаше по цял ден, докато приключат учебните занятия, и следеше да не би някой да им напакости. Не е имало някакви ексцесии с ученици и учители.

Двете деца на Пламен Галев от съпругата му отдавна живеят в Англия, където им е осигурен комфортен живот. Приятелката на Пл. Галев отглежда дъщеричката им Мария, която е ученичка в 4 клас. Майка й Юлия всеки ден я кара до училището и я връща със скъпоструващи автомобили, които са регистрирани в София на офшорна фирма. Юлия не излиза сама от вкъщи, обикновено е придружена от сестра си и съпруга й.

Юлия поиска от съда да издаде задграничен паспорт на дъщеря й Мария, тъй като бащата Пл. Галев е в неизвестност, и съдът разреши.

Близки до семействата на двамата приятели коментираха, че вдовицата на Ангел Христов и децата им са ходили по 2-3 пъти в годината до Дубай, където са се срещали с него. На такива срещи е ходила и приятелката на Пл. Галев – Юлия.

След смъртта на Геле в Дупница се понесоха какви ли не слухове – че бил убит в ЮАР, както Къро, и изпратен в куфар в имението в Ресилово, което покруси близките му. Този слух беше опроверган от полицията и от близки до семейството.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории