Само в 7DniSofia.bg

Знаково лице от ГЕРБ заговори за „пушилката“: Колегите от ПП трябва да отстъпят!

d886c55abe4210f52b71393e68444206

– Г-н Биков, някои анализатори смятат, че политическата ситуация у нас прилича на тази от 1997г., имат ли основание за подобна аналогия?!

– Не, няма нищо общо. Според мен последните години ние създадохме много прецеденти, например, парламент, който не излъчва кабинет. Ние вече имаме три такива. Това до 2021г. не се бе случвало. Сегашната ситуация аз по-скоро бих я сравнил с тази от края на 20-те години на миналия век. Тогава земеделците и Демократическата партия установяват отношения след преврата срещу Александър Стамболийски, в който му отрязват главата. След това, за да се прекрати военната диктатура по времето на Александър Цанков, тези по-демократични партии се събират и установяват един период на стабилизация, който е доста крехък и приключва с преврата от 1934г. Според мен в 1997г. има тежка икономическа криза, БСП не отстъпи управлението на СДС, а просто върна мандата, защото загуби мнозинство в парламента. Президентите Желев и Стоянов не им връчваха мандат, 6-7 депутати напуснаха групата им и партията изагуби мнозинство. Дори да им беше връчил мандата Петър Стоянов, щяха да предизвикат ескалация на общественото напрежение, но в крайна сметка вероятно техен кабинет нямаше да мине в парламента.

– Национална кръгла маса би ли помогнала сега, за да се състави правителство?

– Кръгла маса бе направена 1990-та година, когато падаше комунистическият режим. Аз не мисля, че сме в подобна ситуация и не търсим път към нов тип строй. Кръглата маса е в парламента. Тук са представени значимите политически сили, те имат право да говорят помежду си, да говорят един срещу друг, имаме и Конституция. Това за мен са по-скоро литературни идеи, а изходът от ситуацията в момента е изцяло институционален. На първо място трябва да се придържаме към Конституцията и законите на страната, а след това да се прояви и политически характер, за да може да се отсее важното. Според мен последните две години ние сме жертва на политическата неграмотност, която ни доведе до тези резултати. От ден първи, в който беше назначено първото служебно правителство на Стефан Янев, страната се управлява отвъд политическите правила понякога заради емоции, понякога заради „лични усещения”. Политиката, обаче, има прости правила, но когато те не се спазват, се стига до сблъсък с действителността.

– Казахте, че ситуацията в момента Ви прилича на пушилка?

– Да, защото това, което прави прокуратурата няма да има съществено значение нито за съдебната система, нито за реформата в нея. Тя може да реши междуличностни конфликти или да ги задълбочи, но нещо по същество няма да произлезе от привикване на политици. Това сме го виждали, не е за пръв път. Изводът е, че г-н Гешев много ясно показва къде са пробойните в прокуратурата и къде трябва да се работи, за да се запушат. За мен на първо място е професионализмът и кариерното израстване в съдебната система и прокуратурата.

– Оптимист ли сте за правителство?

– Аз мисля, че трябва да има правителство. Разбира се, трябва да бъдат направени съответните отстъпки. Аз мисля, че ние от ГЕРБ-СДС сме направили всичко по въпроса.

– Вашата матрица, какви са условията Ви?

Моето мнение е, че правителството трябва да не бъде партийно. От там нататък би могло да се отворят преговорите. Просто колегите от ПП трябва да отстъпят. ДБ също предлагат експертно правителство.