Размразяването е факт: Денков и Габриел пак подхванаха разговорите

румен-радев-мария-габриел

ГЕРБ и ПП-ДБ официално размразиха преговорите за съставяне на правителство малко след 9,30 ч. тази сутрин. Докато в зала депутатите гледаха законопроекти, номинираният за премиер акад. Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков разговаряха в кабинета на председателя на НС с Мария Габриел, Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ.

В самото начало на разговорите е присъствал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По-късно се включиха и лидерите на ДБ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Някои от преговарящите излизаха от време на време, но повече от 3 часа никой не пожела да коментира как вървят разговорите и какво точно се обсъжда. Разговорите продължават, лаконично бе Мария Габриел при едно от излизанията си на път към стаята на ГЕРБ.

Както „24 часа“ писа още вчера, Асен Василев може да се окаже ключов фактор за това дали ще има правителство, подкрепено от ПП-ДБ и от ГЕРБ-СДС. Присъствието му като министър в бъдещ кабинет е една от основните разделителни линии между двете формации, стана ясно от изказвания на техни представители във вторник.

Малко по-рано днес номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков намекна, че съпредседателят на ПП Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета, „но не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа в тези трудни обстоятелства“. Денков заяви, че в кабинета не трябва да има партийни лица, а трябва да се привлекат експерти. ПП дълго време бе на обратна позиция – че експертен кабинет размива отговорността.