Деси Радева гневна на еничари и ибрикчии

46781774_605

„Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала.“ Това написа в профила си във фейсбук президентската съпруга Десислава Радева.

Посланието й е допълнено от песента на Таркан Kuzu Kuzu (Агне агне)

Еничарите са били най-жестоките войни в Османската армия. Еничар значи нов войник. Те са били от християнски семейства, насилствено вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана. Нямали са скрупули дори да убият истинските си родители.

Дали пък Радева не асоциира с тях лидерите на ПП след скандалния запис от среднощното заседание на изпълнителната им комисия, където се говори как ще бъдат изгонени кадрите на Румен Радев от всякъде, ще му бъдат взети службите и той ще си остане без никаква власт като английската кралица.

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността „Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла „сюрия“, предвождана от „Главния ибрикчия“ – същински жрец в „храма“ на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време за главни ибрикчии са избирали главно еничари.

На кого ли са станали ибрикчии еничарите на Радева?

В песента лирическият герой на Таркан е съсипан от мъка заради раздялата с любимата. Не може повече да издържа това положение. Готов е да се върне при нея кротък като агънце, ако тя му прости.