ГРЪМ! Съдбовни думи на Радев за Шенген

румен-радев-2-1-1280x925

Няма никаква икономическа и политическа логика България и Румъния да бъдат извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България. Той отбеляза, че България е покрила всички технически критерии още през 2011 г. и това е прието от Европейската комисия.

Нашето държане извън Шенген с всякакви моменти хрумвания и моментни политически доводи подкопава самата нормативна база на ЕС, подкопава механизмите за вземане на решения в ЕС, каза още Радев. Това е загуба не само за икономиките на двете страни, това е унижение за гражданите не само на двете страни, но и загуба за Европа, коментира Радев. В момент, в който говорим за военна мобилност, за по-голяма сигурност, за борба с икономическата криза и инфлацията в Европа – ние да възпрепятстваме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което е в сърцевината на съюза – няма логика, обясни президентът.

Президентът посочи, че за последните месеци България има две проверки от Европейската комисия и на двете страната ни е показала отлични резултати. „Октомври е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности“, каза Румен Радев, цитиран от БТА. По думите му, ако парламентът приеме важните закони, няма да има пречки и доводи да спират страната ни по пътя към членството ни в Шенген.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории