Договорено! ГЕРБ ще има свои зам.-министри в кабинета „Денков/Габриел“

акад. николай денков

ГЕРБ ще има свои заместник-министри в бъдещото правителство “Денков/Габриел”, съобщава „24 часа“, като се позовава на свои източници.

Съставът още се уточнява, но се потвърждават очакванията, че участието на партията при титулярите ще е само на Мария Габриел като вицепремиер и външен министър през първите 9 месеца, след което е планирано тя да оглави кабинета. Когато в началото на месеца от „Промяната“ и ДБ представиха проектосъстава на самостоятелния кабинет „Денков“, заканата им бе да не дават зам.-министерски кресла на ГЕРБ в замяна на парламентарна подкрепа. Но договорката за ротиращи се премиери променя ситуацията. Засега се говори за условие заместниците да се одобряват от министъра на ПП-ДБ, с когото ще работят.

„Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Имаме уговорката – трябва да я има тази възможност, че ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят“, коментира Кирил Петков преди дни. При „аргументирани забележки“ от страна на Габриел можело да се коригира списъкът.

Тя и академикът съгласували заедно имената и в почивния ден, като вчера Денков обясни, че можело да ги обяви още при връчването на втория мандат от президента. Румен Радев обяви, че то ще е в „следващите дни“ и има очаквания да стане този петък.

Със сигурност отпада Ирена Димитрова за външен министър, тъй като дипломат №1 става Габриел. Под въпрос бил и Иван Кръстев за социален след бурните реакции от десните към члена на БСП, качил си в социалните мрежи снимки с руски знамена.Всъщност продължава да няма официален отговор от ДБ за подкрепа на постигнатата между „Промяната“ и ГЕРБ договорка. Откакто Денков и Габриел я обявиха в понеделник и тя върна празна първата папка, лицата на ДБ мълчат с обяснението, че органите на трите партии от коалицията им не са се произнесли. Очакваше се това да стане снощи.

„Те винаги са казвали, че ще подкрепят кабинета, но трябва да минат през вътрешните си разговори, да се обяснят аргументите какви са, така че просто трябва да се отнесем с малко търпение и спокойствие“, коментира Денков вчера.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории