Адмирации! Изкупиха „Времеубежище“ на Георги Господинов от книжарниците за час

Image_14529144_40_0

Още в първите часове на 24 май „Времеубежище“ на Георги Господинов изчезна от рафтовете на книжарниците в София. Това показа проверка на „24 часа“ в големи столични книжарници в центъра. Във всички локации в столицата бе останала общо една книга, но на английски, а не на български език.

Книжари обясниха, че всички налични бройки са изчезнали още в първия час след отварянето им сутринта. Въпреки това интересът е голям, а столичани обикалят по книжарниците с надежда да се сдобият с бройка от наградената с „Букър“ книга.“Страхотен принос за българската литература е това, че е спечелил наградата. Останалите бройки се продадоха като топъл хляб. По принцип Георги Господинов е търсен автор“, разказа Александра, служител в столична книжарница.

Повишен е интересът и към останалите заглавия на Господинов, които също са на изчерпване. Купуват ги хора, които не са успели да се доберат до „Времеубежище“.

„Те са взаимнозаменяеми. Всъщност аз препоръчвам хората, които не са чели нищо от Георги Господинов, като първа среща да започнат с „Разкази“, за да се запознаят със стила му. Като по-кратка форма е доста по-подходящо. И чак тогава да се премине към „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“, разказва още Александра.

Книгата е търсена и от млади, и от стари. А родители бързали да я намерят, защото очаквали тя да влезе и в задължителните училищни книги.

„Наскоро чух, че получи номинация и реших да дойда и да проверя за какво става въпрос. Заинтригува ме и реших да проверя книжарниците сега, за да може да я взема. Искам да я прочета, обаче я няма никъде като че ли“, разказа студентът Антъни пред една от книжарниците. Тръгнал заедно с приятелката си Велизара, за да си намерят бройка от „Времеубежище“. Двойката решила да я потърси и из библиотеките, ако не успее да я намери по книжарниците.