Само в 7DniSofia.bg

ГРЪМ! Образователният министър с голяма новина за учителите и учените

56bb961b1d7bc227dda3c80b0887a9e4

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов зарадва тази сутрин тружениците в сферата, която управлява, като отправи призив средствата във всеки следващ бюджет да се увеличават. Проф. Пенов даде интервю за БНТ по случай празника 24 май.

Заплатите в сектор „Образование“ трябва да се увеличават с всеки следващ бюджет, така че да осигуряват на учителите, университетските преподаватели и учените достойни условия за живот. Това заяви пред БНТ министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Той определи образователната ни система като конкурентоспособна.„Образованието е приоритет, който си поставя всяка една държава. Ако се замислим за съдържанието на този празник, който озарява всички дни в годината със своята съдържателност, ще видим че образованието е това, което създава хората, което създава техните умения и което кара държавата да се развива. Идвайки насам си мислех как преди повече от 1000 години се е създала славянската писменост – ами тя се е създала именно чрез образованието – чрез учениците на Светите братя“, каза той.

Пенов изтъкна, че показателите за обхват на децата в училищната мрежа се увеличават непрекъснато като над 90% от децата в училищна възраст за част от системата.Трудности има при намирането на учители по информатика, математика, физика. Във факултетите, обаче, има много желаещи млади хора, които искат да упражняват тази професия, каза още той.

„За да си учител, трябва тази дейност да ти е на сърцето. Не може да я упражняваш, само с идеята, че ще получиш малко повече средства“, коментира образователният министър.