Радост или гадост: Водеща взриви ефира със странен въпрос, отговорът я остави без думи

8FE06488-9FCA-4F3B-A951-CC846CF88B0F

Това, което се случва по отношение на правителство, какво е – радост или гадост, защото и такива коментари има? Това попита водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Мира Иванова гостите си анализатори в студиото, по повод идеята с втория мандат да бъде съставено ротационно правителство.

„Отговорът е здрав разум. Ако обичате, без квалификации, тъй като когато правим една работа тя или произвежда резултат, или не. В случая има добри намерения. Следващите стъпки, макар и малки, ще доведат до резултати.Добри или лоши – всеки ще преценява за себе си, но в крайна сметка общността ще има нещо, за което да говори, нещо, което да я консолидира и да я извади от тази ситуация на войнстващо племенно противопоставяне“, каза политологът Любомир Стефанов.

„Такъв, какъвто беше Борисов, повече няма да се върне, но това е абсолютна победа за него“, заяви колегата му Първан Симеонов.

„И от двете страни ще има много недоволни. При ПП-ДБ драмата ще е по-голяма. Винаги сред градските либерали е имало две крила – едни непримирими и едни колаборативни. Анализът показва, че голяма част от ДБ много отдавна иска да е с Борисов.

Не се случва нещо ново, но факт е, че непримиримата част ще се разпраши и ще си отиде, каза той.„Трябва да наблюдаваме сега къде е ДПС спрямо цялата работа, защото ако то е там – говорим за конституционно мнозинство. Трифонов и Нинова правилно се ориентираха, че няма да влязат в сметките и вероятно ще изземат част от опозиционността на Костадинов. Така пак ще се отвори една ниша за умерено говорено, където би могъл да се настани президентът Радев след края на мандата си“, добави той.

„Ако прозападните либерали и балканските консерватори се съберат, това ще е солидна конструкция. Гешев е катализатор на това, което се случи. ГЕРБ и ДПС решиха да го хвърлят от балона. Градските либерали, хората около Христо Иванов, сигурно са казали: „Ето, Борисов, сега ние решаваме кой ще е лошият и кой ще е добрият“. И затова Борисов може да се дръпне назад“, посочи политологът.

По думите му, ПП-ДБ и ГЕРБ най-вероятно са се разбрали и нещо за местните избори, там трябва да гледаме внимателно, каза още Симеонов.„Много е важно България да има правителство. Ако това не се случи, има много голяма опасност на българите да им се услади положението да няма парламент, където да се карат и да има само един отговорен човек за всичко. А това е пряк път към недемократично мислене и е хубаво да не тръгваме по този път“, посочи той.

„Правителството малко прилича на торбата с коледните подаръци – всеки ще може да извади от него нещо, което харесва“, каза от своя страна колегата му Любомир Стефанов. „Двете страни не се вярват, но това е процес на доверие и той се изгражда. Това е разговор между интелигенцията и провинцията, а не между либералното и дясното“, заяви той.