Ген. Гяуров: Гениален ход на Бойко. Топката е изцяло в полето на ПП/ДБ. ВСС може да отстрани Гешев

ген-димо-гяуров

В следващите 10 дни Висшият съдебен съвет може да отстрани главният прокурор Иван Гешев. Това прогнозира бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Имаме не само овладяна държава, но и такава прокуратура, каза той в „Тази сутрин“ по бТВ.След като водещият Златимир Йочев попита записите, които представи вчера главният прокурор Иван Гешев, как са били записвани, генералът каза, че очевидно това не са специални разузнавателни средства.

„Някой от участниците е направил записа, но кой може само да гадаем. Разследването на прокуратурата няма да даде отговор на това, защото е укоримо поведение“, добави той.

„Гешев твърди, че е получил от анонимен източник чрез негова служителка флашка, на която се е намирал записа. Ако не бъде опровергано това твърдение, няма как той да е уязвим“, коментира Гяуров.

„Конституцията и законите на страната не позволяват никой да бъде записван и проследяван без негово знание. Дори и изнасянето на подобни записи, ако са свързани с конкретни производства, е престъпление според Наказателния кодекс. Случаят не е такъв. Не очаквам главният прокурор да е уязвим, но тази сага е доста срамна и обидна за гражданите, защото това е вадене на кирливи ризи и разхвърляне на мръсно бельо на мегдана“, подчерта той.

Водещият припомни, че бе представено и заплашително писмо. Ще разберем ли кой е авторът му, попита той.

„Много ми е интересно да узная кой е Мечо Пух, защото забелязахме маскировка като приказен герой и конкретна поетична настройка. От изнесеното от Гешев обаче става видимо, че част от съдебната система и най-вече прокуратурата е овладяна и той някак си демонстрира, че досега е бил част от това“, коментира бившият шеф на разузнаването.

„Това, което направи (б.а. Гешев) вчера, може да се смята за предупреждение към едни хора в сянка, които досега са дърпали конците в съдебната система и на които той се заканва, че ще им дойде края, но не вярвам в това. Няма да им дойде краят без дълбока съдебна реформа. Всъщност съпротивлявайки се на законодателните промени и стигайки дотук, Гешев вероятно неволно обосновава тоталната необходимост от много дълбока реформа в съдебната система. Нужна е конституционна промяна“, подчерта той.

„Опасявам се, че този взрив срещу кортежа на Гешев ще остане недоизяснен за публиката. Не ни беше представена цялата истина. Ако има насочен взрив, трябва да има средство за насочването. Не може ей така сложим 1 кг взривно вещество и то като гръмне да се насочи и да произведе някакви последици“, заяви Димо Гяуров.

На въпроса дали има Божествена намеса в случая той отговори с „не“ и добави, че някой просто е дал знак на главния прокурор.

„За мен взривът бе така поставен, че да не предизвика никакви тежки поражения. Никой няма да го сложи от долната страна, за да използва пътят като бустер, който да отклони посоката на взрива. Това е целенасочено“, коментира генералът.

Според него изнесените от главния прокурор на факти за сигнали за корупция и конфликт на интереси срещу Бойко Борисов и Мария Габриел са много лош знак от страна на държавното обвинение. „Не знам кой е режисьорът на тези аудио-визуални постановки, които напоследък се правят в прокуратурата, но ако съм на мястото на Гешев, ще ги изгоня всичките“, отсече той.

На Гяуров бяха задавани и въпроси за бъдещото ротационно управление на България.

„Няма да коментирам дали по своя воля и под някакъв натиск се събраха първата и втората политическа сила и обявиха, че България ще има правителство. Това може само да гадаем. Дай Боже да успеят да съберат конституционно мнозинство, за което са нужни участието на ДПС и БСП!“, подчерта той.

„Най-сетне те осъзнаха, че спасителният пояс е само един и не могат да си го разделят. Могат само да се хванат от двете му страни. Това направиха вчера ГЕРБ и „ПП-ДБ“, обясни генералът.

„Те разписват обаче една програма от действия, които ми се струва, че малко трудно ще извършат, защото престоят местни избори. Има потенциал за огромни конфликти и напрежение. Този управляващ съюз няма да издържи 18 месеца“, пророкува той.

„Поздравявам Бойко Борисов, защото направи гениален ход, тъй като топката е изцяло в полето на „ПП-ДБ“. Не е случайно това, че е техен първият цикъл. Ако в правителството няма нито един представител на ГЕРБ, това означава, че лидерът на тази партия хвърля цялата отговорност на съперниците си. В един момент ще каже, че това не е негова комбинация, а е на Габриел“, каза още Димо Гяуров.