Драконови мерки! Кабинетът вкарва хакерите до живот в затвора…

затвор

Нови санкции и дори затвор очакват от иманяри до компютърни хакери. Това установи проверка на „България Днес“ в промените в Наказателния кодекс, изготвени от правителството.
Въпреки че парламентът е в почивка, екипът на премиера Бойко Борисов го зарива отсега с работа.

Депутатите ще трябва да приемат поредица от промени в наказанията за престъпления от хакерски атаки и източване на данни, до копаещи незаконно въглища граждани. Според промените в основния наказателен закон на държавата 20 000 лв. глоба ще грозят всеки, който копае подземни богатства без разрешение, и го грозят шест години затвор.

Който бъде разкрит, че укрива или транспортира незаконно придобити подземни богатства, ще търка наровете осем години и ще плати 50 хиляди лева глоба. Извън загрижеността за подземните богатства чиновниците в правителството са коригирали и наказанията за евентуални терористи, като са въвели и възможността за нападение и с източване на данни от компютрите и информационните системи.

Всеки, който хаква чужди компютри с цел тероризъм, ще се наказва с най-малко 30 години зад решетките, а при по-сериозна заплаха – с доживотен затвор без право на замяна, гласи втората порция корекции в НК. Наказания ще има и за умишлено унищожаване или копиране на данни от чужди информационни системи – предвиждат се две години затвор и 3000 лв. глоба. Предвидена е възможността и страната ни да бъде атакувана с химично и биологично оръжие от терористи, а ако някой бъде заловен да излива радиоактивни материали или биологично оръжие от кораб или самолет, отива в затвора за 15 години.

Чиновниците на премиера са помислили и за евентуален бум на фалшиви евробанкноти покрай председателството ни. Всеки, който има в компютъра си материали и програми за изработка на пари, ще отива в затвора за шест години. Каламбурът от текстове се очаква да се забави с приемането си в парламента, тъй като депутатите се зарекоха да стартират сезона с антикорупционния закон.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории