Икономическият министър хвърли бомба: Заплати спират от тази дата, а пенсиите за юни…

1491287495-bankomat

„След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща“ – това обясни по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

В такива случаи, уточни той, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс.

„Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати“, посочи Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

„Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния“, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

„С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г.“, обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

„Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав“, отчете министърът на икономиката.

Според него в България не може да става дума за рецесия. „Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи“, подчерта служебният министърът.

„България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено“, категоричен беше Никола Стоянов. „Изнасяме към държави-партньори“, уточни той.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад – олио, масло.