Внимание! Разкриха огромна измама със скъпото сирене, заблуждават потребителите

овче-сирене (1)

Разкриха нова фрапантна измама със сиренето у нас.

Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес – овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“, предаде България Он Еър. Очакват се резултатите дали има немлечни мазнини в петте изследвани сирена.Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едни от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, уточняват от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.

На масата все още е призивът организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.

„Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г. се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, коментира председателят на УС на „Сдружението за достъпна и качествена храна“ Андрей Велчев.

От сдружението продължават да настояват за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.