Изпратиха с аплодисменти Емилия Радева в последния ѝ земен път

862326

Колеги, близки и приятели изпратиха с аплодисменти актрисата Емилия Радева в последния ѝ земен път. Поклонението се състоя в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

„Емилия просто е един човек, който събираше в себе си толкова много и толкова различни качества. Тя беше прекрасен колега, прекрасен партньор, прекрасен човек. Само си помислете колко дълго време те бяха семейство с нейния невероятен съпруг“, каза актьорът и телевизионен водещ Петър Вучков. „Много ми е мъчно! Бог да прости Емилия“, каза още той.

Актьорът Милен Миланов обясни, че неговите спомени с Емилия Радева са лични, защото с нея е играл една от първите си роли като млад артист в едно от нейните знаменити превъплъщения на Мадам Бовари.

„Но не тези са важните спомени за Емилия. Емилия Радева е от малкото хора, които имат в себе си мощта да оставя два спомена – споменът като актриса, като художник, и този спомен е много силен, защото Емилия беше неповторима и това е една от много, много големите актриси на България“, заяви той.

Милен Миланов посочи, че Емилия Радева е била морален човек и на сцената, и в живота.

Емилия Радева е известна с ролите си в театрални поставки и игрални филми. Сред най-популярните ѝ изяви на екрана са в „Матриархат“, „Иконостасът“, „Сиромашка радост“ и сериала „Дом за нашите деца“.

През 1974 г. Емилия Радева е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“. През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.