Само в 7DniSofia.bg

Извънредно! Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС

1684152194-sa6

В сградата на президентството държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС.

Както БЛИЦ съобщи, до последно работната група на ГЕРБ-СДС, водена от Мария Габриел, води разговори с останалите политически формации. Последната среща – с „Има такъв народ“, приключи малко преди връчването на мандата.

От страна на ГЕРБ за получаване на мандата дойдоха Мария Габриел, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

„Г-жо Атанасова, като председател на най-голямата по численост парламентарна група, моля да представите вашия кандидат за министър-председател“, обърна се президентът към Десислава Атанасова, която представи Габриел.

„Уважаема г-жо Габриел, в изпълнение на Конституцията на Република България ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на Министерски съвет“, обърна се Радев към Габриел, връчвайки ѝ папката.

„От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство“, каза от своя страна тя.

Габриел благодари на Радев и президентската институция за това, че са гарант за спазване на върховния закон на страната. Тя се обърна и към вицепрезидента Илияна Йотова: „В последните дни съм мислила много за вас, защото, когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени вътрешните процедури в европейските институции. Затова благодаря“.

„Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно работещо редовно правителство. Затова моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България. Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и направим редовно работещо правителство“, заяви Габриел.

Тя подчерта, че ще разчита на широка подкрепа по всички приоритети, които са важни за България.

„Осъзнавате, че ви очакват много препятствия по този път, но ще ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за вас, желая ви успех“, завърши Румен Радев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории