Само в 7DniSofia.bg

За първи път България е в официалната селекция на Театралните Олимпийски игри

Image_14453866_40_0

Десетите Театрални Олимпийски игри събират 400 театрални компании, 750 представления (във всички жанрове) в Унгария. Сред 58-те държави, получили покана от селекционерите, е България. Историческото първо участие в официалната селекция на Олимпиадата спечели спектакълът “Коприна” на режисьора Диана Добрева, драматурга Александър Секулов и трупата на Драматичен театър – Пловдив. Снимка: Facebook/Dessy Shishmanova

В селекционната комисия са членовете на Международния олимпийски комитет, между които и основателят на театралната Олимпиада Теодорос Терзопулос, както и Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън и други знакови фигури в света на театъра. Техен е изборът “Коприна” и артистите от пловдивската драма да качат България на Ноевия ковчег на изкуството – Спасение, емблемата на Десетите Театрални Олимпийски игри, метафора, преобразила пространството около Националния театър в Будапеща по удивителен начин.

Снимка: Facebook/Dessy Shishmanova

Олимпиадата продължава повече от три месеца на театралните сцени и различни артистични пространства в цяла Унгария. Българските артисти излизат на сцената на най-стария театър в Капошвар утре.