“Моля ви, без черни дрехи и погребални венци! Това не е краят“: 15-г. Даная спаси двама

346086505_589213633186673_6228402780102846524_n-1280x772

Двама души получиха шанс за живот с трансплантация на бъбрек в УМБАЛ „Александровска“. Донор стана 15-годишната Даная, която изпадна в мозъчна смърт след тежка операция по спешност и въпреки усилията на специалистите от „Пирогов“ почина.

Момичето страдаше от хематологично заболяване и беше с мозъчен оток. След апел за помощ от близките специалисти от спешната болница извършиха сложната операция. За съжаление, влошеното състояние на детето не позволи то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхна.Решението да бъдат дарени органите ѝ за трансплантации съобщи майка ѝ Ани Стоянова с емоционална публикация във Фейсбук, чрез която тя съобщи и за предстояща трансплантация, свързана със зрението:

Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.

Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в град София в катедрален храм Света Неделя от 11:00 часа ще се съберем, за да ѝ покажем колко я обичаме и да и благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни дрехи, без погребални венци и без черни и погребални мисли. След това ще пуснем бели балони в небето.

Обичам те, Айче, обичам те мами! Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип.

И това не е краят! Не е!

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализнолечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 година. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели, пише OffNews.

Искрени съболезнования на близките на починалото момиче! Поклон пред хуманното решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории