Зверско убийство преди 5 г. в Слънчев бряг лъсна наяве. А убиецът си живее живота без да е осъден

благомир-бельов

Вторник в 10 часа в Бургаския окръжен съд (БОС) ще стартира разпоредителното заседание по НОХД 329/2023 година срещу Благомир Бельов, обвинен в причиняването на смърт при пътен инцидент, в пияно състояние и без книжка.

За трагедията се знаеше твърде малко до миналата седмица, когато се появи в графика с наказателни дела на БОС.

Историята, довела до леталния край на 31-годишния Руфим Изет нямаше да изглежда крайно съмнителна, ако едно на пръв поглед лесно разследване, което обикновено приключва за месеци, в този случай не се бави близо 5 години.

Инцидентът е от 17-ти май, 2018 година, когато 22-годишният тогава Благомир Бельов след няколко изпити питиета качва на мотора си „Хонда“ приятеля си Руфим Изет и прави смъртоносна каскада. Оказва се, че Благомир не само няма книжка за мотор, но е употребил и алкохол – 0,91 промила.

Майката на загиналия Руфим Изет – Марина се свързала с Флагман.бг, за да разкаже подробности за потресаващия случай. И до днес тя не е превъзмогнала загубата на сина си. Дала е клетва на гроба му обаче да се бори, за да има справедливост за пречупения живот на младия мъж.

В последните пет години Марина Руфим, която е детска учителка в Силистренско е разговаряла с десетки очевидци. Направила е паралелно разследване за последните часове на Руфим. Семейството е скромно, няма нито възможностите, нито контактите на близките на Благомир и се надява единствено на справедлива присъда.

Ето какво разказва Марина:

„Синът ми Руфим Изет работеше последно като пицар в пицария „Корнер“ в Слънчев бряг. Благомир е бил назначен като сервитьор няколко дни преди 17-ти май. Никой не му обръщал внимание, с изключение на Руфим, който си беше такъв по характер.

На 16-ти срещу 17-ти май Благомир поканил Руфим да останат след работа и да изпият няколко питиета. Седнали са на „Корнер“, Благомир е изпил две водки. Малко преди 3 часа е предложил на Руфим да отидат до дискотека „Вижън“. Качил го е на мотора си. Тръгнал е по централната алея, форсирал е!

От единствения си разговор с това момче разбрах, че поне два пъти е карал на задна гума. Самият той ми каза, че при първия опит, Руфим се хванал за кръста му, така, сякаш за пръв път се вози на мотор.

Излезли са на централния път. Малко преди да се отклонят към дискотеката, Благомир отново е вдигнал мотора на задна гума. Руфим явно не е бил подготвен. Изгубил е равновесие, но не е паднал, защото кракът му се е заклещил.

Благомир мощно е надул двигателя и изобщо не е чул виковете на Руфим, който се е влачил по земята и удрял главата многократно. Има и заснето видео, което обаче изведнъж изчезна. Момчетата, които са го снимали, ми обясниха, че без да искат са го изтрили.

Около 02:50 часа Благомир спира мотора си пред дискотеката и вижда, че Руфим е в безпомощно състояние. Докато няколко човека се опитват да помогнат на сина ми, Благомир крие мотора си в храстите. Линейката е дошла след 12 минути и са откарали Руфим в УМБАЛ Бургас.

Доколкото разбрах, рано сутринта на 17-ти май, е дошъл някакъв малък камион на военните, който е прибрал мотора.

Достигнах до информация, която не е потвърдена, че вуйчото на Благомир е заемал в онзи момент висок пост в Министерството на отбраната, а чичо му работил в ОДМВР Пазарджик. Нямам възможност, за да проверя дали това е истина, ако разследващите желаят – нека да го направят.

Това, което категорично мога да кажа, че много неща по това дело се развиха по странен сценарий. Още сутринта ми се обади разследващ полицай. Запомних му фамилията – Тигъров. Търсих го на следващия ден и се оказа, че е в отпуск.

Впоследствие ми твърдяха, че някои камери не работили и нямало много „ценен материал“. Иска ми се това да не е така и да има достатъчно доказателства по делото.

Благомир си живее живота, защото за малко да се размине с глоба от 1000 лева за причинената смърт и отнемане на книжката за една година

Единственият момент, в който съм говорила с Благомир, бе по времето, когато Руфим бе в болница. Той бе в кома след инцидента, но лекарите все пак даваха някаква надежда, че може и да оцелее. Тогава се появи Благомир, придружаван от някакъв приятел.

Поговорихме много за кратко. След това нито съм го виждала, нито съм го чувала. Другият ми син казва, че му гледал фейсбук профила и го вижда, че си живее живота. Сякаш нищо не се е случило – мотори, коли, пътувания. А за нашето семейство остана само мъката.

Шокът за мен настъпи през юни 2020 година, когато получих писмо, че делото е прекратено. Краката ми се подкосиха. Сринах се! В писмото пишеше, че са го глобили 1000 лева, защото шофирал след употреба на алкохол и нямало как да се проведе наказателно дело, след като вече бил наказан за случилото се.

Не можех да повярвам на това, което прочетох. Намерих адвокати, които направиха всичко възможно, за да възобновят делото. Оттук нататък топката е в съда. Искам да вярвам, че бургаският съд ще е справедлив“

Благомир Бельов е подведен под отговорност по чл.343, ал.3. Може да получи присъда от 3 до 15 години затвор.