Бивш вицепремиер скастри министри: Бюджет в такъв вид?! Не!

лидия шулева

„Най-после хората в парламента, депутатите, трябва да започнат за работят – за разнообразие. Досега нищо съществено не са свършили“. Това заяви пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер, както и бивш министър на икономиката и на социалната политика. Според нея „да се занимават с безсмислени спорове и кавги е безотговорно“.

Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, защото ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години, смята тя.

В предишния парламент „от своеволни пипания на бюджета стигнахме до тези величини на разходите, които са показани в бюджета на служебното правителство“, коментира Шулева.

Няма проблем да се постигнат 3% дефицит, въпросът е с какви компромиси, отбеляза тя. По думите ѝ приходите са подценени, а там има сериозен резерв. Има и неща, които не са планирани – например вероятни приходи от ЕС във връзка с ПВУ и оперативните програми, тъй като те са в застой.

Относно разходната част на бюджета Лидия Шулева посочи като голям резерв за бюджета капиталовите разходи. Тя припомни, че и миналата година капиталовата програма не е била изпълнена.

„Капиталова програма от 10 милиарда няма как да бъде изпълнена до края на годината. Това е много жалко. Това са ремонти и инвестиции, които са изключително важни за държавата.“

Посланието „Няма да пипаме данъците“ се отнася за 10% данък върху доходите, 10% данък печалба и 20% ДДС, но е наложително да се премахнат временните данъчни облекчения на ДДС, смята Лидия Шулева.

Има преувеличения и всяване на страхове, каза тя по повод предупрежденията, че юни държавата може да изпадне в колапс.

„За никакъв гръцки сценарий не можем да говорим, ако не се приеме бюджет. Дори да се наложи използване на пълния лимит за теглене на заем, в никакъв случай не можем да говорим за гръцки сценарий. Да се плашат хората с гръцки сценарий е абсолютно неуместно.“

Пенсиите трябва да бъдат увеличени от 1 юли, както е по швейцарското правило. Минималната заплата е увеличена извънредно в началото на годината, не може да има претенции да се увеличава няколко пъти в годината, изтъкна още Шулева.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории