Само в 7DniSofia.bg

Гешев скочи остро на Демерджиев за коментарите по атентата и заяви: Други трябва да ги е страх

иван гешев

Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев в интервю от Ню Йорк за БНТ като заяви, че в колата е бил със служители от НСО.

„Въпросът е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от ЕС да има взрив и в кои години се връщаме“, заяви Гешев.

Той отдава разминаванията в говоренето по темата на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти, че е добре и се притеснява за децата си.

„След това започнаха импровизации в медиите, което наложи да напиша, че няма да правя официални изявления по случая, но сега се налага. Вероятно в цялата ситуация не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам за нещо лошо да се извиниш за грешката си. Не чух министърът на вътрешните работи да се е извинил, че казва, че има заподозрени за този атентат и взрив“, каза още Гешев.

В петък в парламента служебният вътрешен министър заяви, че е пострадал само леко фарът на бронирания автомобил, както и че взривът няма силата да наруши защитата на колата, в която се е возил главният прокурор.

„Аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам“, заяви още главният прокурор.

„Този израелски експерт, има богато CV и е виждал много повече взривове от министър Демерджиев. Без да го обидя, мога да кажа, че се доверявам на мнението на този човек“.

Гешев обясни, че маршрутът е бил обичаен за него.

„Близо до мястото на взрива, на около 10 метра има мост. За съжаление в този ден имаше много движение и само 2-3 минути след като продължихме с колата, се разминахме с повече от 10 коли, които се дожеха в посока Самоков. Радвам се, че в този ден не пострадаха български граждани. Отдалечихме се в посока София и НСО ме заведоха в Националата служба за охрана. Доколкото разбрах това, че сме се отдаличили е протокол, който спазват служителите на НСО“, обясни главният прокурор.

Той обясни, че не е коментирал една седмица, защото самият той е искал да си направи изводи: „Това е програма, която е съгласувана преди месеци. Така че аз следвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх“, заяви още Иван Гешев.