ЛУД СКАНДАЛ! Неудобен журналист отново пострада, но този път пред очите на Демерджиев

явор-симов-1280x681-1

Журналистът Николай Караколев, който след изборите беше изхвърлен от пресконференция на „Промяната“ с физическа сила, отново беше нападнат докато задава неудобен въпрос на МВР министъра Иван Демерджиев.

В сградата на парламента и пред очите на самия Демерджиев парламентарният журналист беше избутан на няколко пъти от едър и агресивен мъж, който се държеше като част от охраната. Според очевидци на излизане от Народното събрание срещу Караколев и неговия оператор били използвани карате хватки и удари с лакти – както от охраната на Демерджиев, така и от въпросния мъж.

Малцина разпознаха в агресора Явор Симов – говорител на МВР, върнат от Бойко Рашков на тази позиция по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. Симов е печално известен от 2008 година, когато става говорител на МВР, назначен лично от Румен Петков. Скоро Явор Симов се превръща в оръжие за масово поразяване срещу непослушни журналисти, неудобни „другари“ и политически опоненти. Симов умело прикрива чадърите на МВР над известни престъпници по онова време, разпъвани от Румен Петков, които са публична тайна. Уважаваният журналист Георги Коритаров бива свален от ефир през 2008 година заради Явор Симов и тогавашното ръководство на МВР.

Мутренските маниери на говорителя на вътрешното министерство са заснети във видеозаписа на журналиста Караколев, публикуван онлайн. Поведението му не е изненадващо предвид това, че самият Симов в свое интервю показва, че се гордее с близките си контакти с хора от мутренските среди, които определя като по-надежден източник от …МВР.

Наша проверка проследи странния случай със завръщането на Явор Симов в МВР 10 години по-късно, която разкри изключително притеснителни детайли около длъжностната му характеристика. По време на управлението на Бойко Рашков Симов е получавал възнаграждението си чрез множество консултантски договори, но в края на управлението на кабинета „Петков“ е проведен фиктивен конкурс и Симов официално става шеф на пресцентъра на МВР.

Явор Симов се радва на служебен джип, който според наши източници му е бил отнет поради множество сигнали за шофиране в нетрезво състояние. Демерджиев не се съобразява с наложеното наказание на довереника му, наследен от Рашков и Петков, и му връща джипа – „Тойота“ в тъмносив цвят.

Наши източници споделят, че Явор Симов открито ръководи пропагандата в МВР. Той гази йерархията в Министерството и напада всеки, който се противопостави на методите му. Известен е конфликта му с бащата на журналистката от „Евронюз“ Надя Ганчева, който е заместник-министър на МВР. Симов използва обидни епитети срещу Емил Ганчев на висок тон.

Според служители в МВР има „нареждане от най-високо ниво“ оперативната информация за враговете на настоящата власт да минава първо през него. Симов лично посрещал и приемал „журналисти“ като Огнян Стефанов на главния вход на МВР. Откъдето влизал и Георги Георгиев от БОЕЦ. Чест посетител на Симов бил и бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Оказвано им било специално внимание и бърз достъп до правилната информация…

Публична тайна е, че веднага след изборите през ноември 2021 година говорителят на МВР е хванат да шофира служебния си джип в нетрезво състояние. Тогава Симов бута на земята полицая, който го е спрял за проверка. Случаят бива покрит незабавно, след намесата на тогавашния МВР шеф Бойко Рашков. През юли 2022 година Рашков награждава нападнатия от говорителя му катаджия с парична награда на официална церемония.

„С „Обявяване на благодарност и индивидуална парична награда“ са отличени 10 служители от Първо РУ. Заповедите са издадени от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков“, пише БНР.

Изглежда Иван Демерджиев се гордее с бухалката, завещана му от Румен Петков и Бойко Рашков. И я използва без свян включително за физическа саморазправа срещу неудобни журналисти – в сградата на парламента и пред камери.

Вярно ли е, че гръмките медийни акции на Иван Демерджиев са подчинени на амбицията му да се кандидатира за кмет на Пловдив в края на тази година? Вярно ли е, че му е обещана подкрепа от президента Радев и неговия съветник?

Уважаеми управляващи, макар и назначени служебно, научете се да отговаряте на неудобни въпроси, вместо да размахвате фалшиви новини и юмруци срещу опонентите си!