Киро за атентата срещу Гешев: Породи се съмнение в моята глава! Защо листенцата по храста са още там?

кирил петков

Има две версии за взрива до колата на главния прокурор – спрашване или инсценировка. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред Дарик радио. Повод за коментара му е изнесената информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента вчера, че при инцидента семейството на главния прокурор не е било в колата, както беше обявено в първите часове след взрива.

„Когато в началото чух, че семейството е вътре в колата, си казах, че няма как да е инсценировка – помислих си, че може би са искали да го сплашат. Обаче вчера, след като беше обявено, че семейството не е било вътре, се появи съмнение в моята глава“, каза Петков.

Според него е странно и че час след инцидента на място е бил израелски експерт.

„Аз разбирам, че има много добри експерти по антитероризъм, но не вярвам да има чак толкова добър експерт, който да предвиди, че ще има взрив, да си купи билет един ден по-рано, да кацне час и половина преди взрива и да бъде на мястото след това“, добави Петков.

„Говорих със специалисти и те ми обърнаха внимание, че кратерът е 15 см, а храстът, където е станал взривът, е цъфнал. Ако е имало огромен взрив, защо листенцата по храста са още там? Освен това взривното устройство е поставено на завой с вираж под наклон. Това означава, че един взрив, колкото и да е насочен, той не може да засегне колата по този начин, когато е под наклон“, добави още Петков.

Според него всичко това всява съмнения.

„Остават две хипотези – едната е сплашване, втората е инсценировка, от моя гледна точка – и двете са ужасни за репутацията на България, и двете показват, че държавността е под невероятна атака и най-лошото – слагат ни на международната сцена като Колумбия през 70-те“, каза още Кирил Петков.