Връщат прокурорския син Васил Михайлов от Бобов дол в затвора в София

Image_14395416_40_0

19-годишният перничанин Васил Михайлов, обвинен в 8 престъпления – закана с убийство, 3 средни телесни повреди, 2 леки телесни повреди и 2 хулиганства, ще бъде преместен от затвора в Бобов дол обратно в затвора в София.

Това реши Административният съд в Кюстендил като уважи жалбата на Михайлов, който е син на прокурора Бисер Михайлов. Младежът е постъпил в 11-а група на затвора в София на 21 декември миналата година с мярка за неотклонение „задържане под стража“. На 31 януари т. г. обаче със заповед на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е преместен в затвора в Бобов дол, защото с поведението си застрашавал сигурността и реда в затвора в София. В мотивите е посочено, че имал грубо, арогантно и пренебрежително отношение спрямо обвиняеми и подсъдими лица, настанени в 11 група в затвора в София, конфронтирал се с тях. Имал грубо, арогантно и пренебрежително отношение, включително неуважително вербално отношение и към инспектора по социалната и възпитателна работа.

За малко повече от месец зад решетките в София получил три заповеди за нарушения на реда и дисциплината – в бельото му е намерен мобилен телефон, с дрегер е установен алкохол в концентрация от 0,31 промила, надраскал е хитлеристки символи и нецензурни надписи по стените на спално помещение.

Още в следствения арест, на 17 декември 2022 г., при преместване от едно в друго помещение на ареста, Михайлов е проявил грубо и арогантно отношение спрямо надзорно-охранителния състав, като е изрекъл псувни и закани за физическа саморазправа, става ясно от делото в кюстендилския съд.

На 26 декември 2022 г., когато вече е в Софийския затвор, по време на посещение на затворническата лавка, между него и друг лишен от свобода е възникнала физическа саморазправа, която е била прекратена след намесата на група надзиратели, но при конвоирането на участниците за снемане на обяснения, Михайлов е продължил да буйства, което е наложило употреба на физическа сила от страна на надзирателите.

Административният съд в Кюстендил обаче е категоричен, че въпреки наказанията, които младежът е получил за нарушения на реда, не са налице предпоставките за преместването му от София в Бобов дол. Нямало категорични данни, че престоят му в затвора в София е опасен както за него, така и за сигурността на останалите лишени от свобода и служителите от затворническата администрация. Поведението му, квалифицирано като арогантно, неуважително и пренебрежително, е с вербални проявления спрямо другите задържани лица и спрямо инспектора по социални дейности, но не покрива изискванията на закона за наличие на извънредна, особена обстановка, при която е застрашена сигурността в затвора или живота на задържания или на служители, мотивира се съдът.

Установена била само една конфронтация с друг лишен от свобода, но това не застрашавало сигурността. Трите нарушения на реда и дисциплината в рамките на престоя му в затвора в София са основания за дисциплинарни наказания, но не били предпоставки за преместването му в друг затвор, защото също не застрашавали сигурността в затвора, живота на задържания или на служители от администрацията.

Михайлов пък поиска да се върне обратно в София, защото там живеела приятелката му, на която й било по-лесно да му ходи на свиждане.

Съдът отмени заповедта за преместване в Бобов дол и решението е окончателно.

Преди месец прокурорският син получи присъда пробация и 100 часа безвъзмезден труд заради побой в Созопол през лятото на 2021 г. Той сключи споразумение с районната прокуратура в Бургас, като се призна за виновен, а съдът го одобри. Инцидентът в Созопол е от 31 август 2021 г., когато на алея между две нощни заведения компанията на прокурорския син влиза в конфликт с друга. Михайлов ударил едно от непознатите момчета, а друго опитало да го защити. Тогава Михайлов го ударил с юмрук в лицето, счупвайки му носа

Общо 8 са обвиненията срещу Васил Михайлов, а делата срещу него са 3. Две от тях са в София заради масови отводи на магистратите в родния му Перник, където баща му е прокурор.

Делото срещу Михайлов ще тръгне по същество на 9 май.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории