ОБРАТ! Акад. Денков и Лена искат нов разговор с ГЕРБ, Деси Атанасова: Имате 1 час, решавайте!

десислава атанасова

С колегите обсъдихме всички възможности, които касаят бъдещето на България – бюджет, Шенген, еврозона, секторни политики. Със сценаристи не сме говорили за сценарии за правителство, конструкции, подкрепа и т.н. Убедихме се, че по-важно е първо да постигнем някакво съгласие по приоритети и след това, ако виждаме, че се върви в посока на това да събираме подкрепа, да водим лидерски разговори по другите теми.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова след разговорите с „Има такъв народ“ на експертно ниво с другите партии в 49-ия парламент в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат.

Попитана кога ще започнат лидерските срещи с ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане“, Атанасова заяви: „Утре е последната ни среща – с парламентарната група на „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ поискаха отново да обсъдим нашата управленска програма. Ако потвърдят, можем да направим втори кръг разговори, но им даваме известен срок да помислят“.

В отговор на въпрос от кого е отправеното искането, тя поясни: „От преговарящия на техния екип – акад. Денков, както и колегата Бориславова, която беше определена за преговарящ по правосъдна реформа.

Очаквам може би след час да ми кажат дали искат среща по нашата управленска програма или преминаваме към втория етап за разговорите за конструкцията на правителството и всички варианти, които има пред нас – правителство на малцинството или споделяне на отговорността. И днес нашият лидер каза какви са възможностите. Последната е предсрочни избори“.

По повод думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че вариантът, в който ГЕРБ-СДС преговарят с останалите парламентарни групи, е формат на задкулисието, Десислава Атанасова посочи: „Оценката на Кирил Петков ми се струва твърде емоционална.

Ако някой от ПП имаше сериозни намерения за обща отговорност, ние буквално до вчера коментирахме приоритети и законодателна дейност и намирахме съмишленици в тяхно лице за наши идеи и в наше лице за техни идеи. В този смисъл непочтеното отношение към нас да представят някакъв кабинет, който дори не ни беше съобщен, за мен изглежда доста объркано като политическо действие.

Ако биха спазили ангажимента си към нас да коментираме някакви имена, това е нещо съвсем различно. Да ми говорят за задкулисие при положение, че не сме в лаборатория, мол или на скришно място, а сме в сградата на парламента и търсим начин България най-накрая да има редовно управление, какво повече да коментирам“.