Само в 7DniSofia.bg

ФУРИЯ! Дончева срина ПП-ДБ публично: Глупави харвардски глави! Борисов може да е спасител

татяна дончева

Компромисите и общите действия имат някакви гаранции, но предложението на ПП е налудничаво, коментира пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

„Разумните граници в случая предвиждат – ако първите две политически сили се ангажират с управлението, могат да се ангажират, за да не носят цялата политическа тежест против онова, което са заявили на техните избиратели, против техните предизборни намерения, може да бъде например един състав, който са излъчили двете политически сили, може да има искания да няма ярки политически личности, може да има експерти, личности, каквото си искате, но да дойде някой с 64 депутата и да иска правителство на малцинството – не може, не става и не трябва. Кой и защо го прави това?“, заяви тя.

„Може ли някой с 64 мандата в 240-мандатен парламент да каже, че ще управлява с правителство на малцинството? Откъде ще вземе гласовете?“, попита Дончева по отношение на ПП/ДБ.

„В техните глупави глави, на които някой е дал диплома в „Харвард“ за няколко седмици, посещение на някакви лекции, фигурира разбирането, че посолството от „Козяк“ ще дойде и ще нареди на ГЕРБ. Няма такова посолство нито на „Козяк“, нито на „Оборище“, което така да нарежда. Иска се, препоръчва се, внушава се, но трябва да се направи по някакъв взаимно приемлив начин и той не може да бъде „Аз ще взема всички министерства, а вие – парламентарните комисии, за да ме контролирате“. Няма такава държава, в която някой да се съгласява на това“, каза тя.

Според Дончева от „Демократична България“ са се „извозили“ да влязат в тази коалиция, вероятно под външен натиск.

„Сега Христо Иванов и Атанас Атанасов се дърпат настрани. Не виждам техните хора да са на ключовите места. Надежда Йорданова и Христо Иванов даже не искат да са министри“, каза тя.

„Как ще прави реформа в правосъдието едно момче, завършило преди 2 години в НБУ? Как ще изглежда тази правна реформа? Как това момче ще бъде авторитет и ще им каже каквото и да било?“, пита още Дончева.

Според нея в момента Бойко Борисов трябва да реши дали му изнася повече да отиде на нови избори или може да си позволи да управлява 6 месеца до местните избори и после да поиска нови избори.

„Смятам, че той има договорки с БСП и ДПС. Независимо, че досега не искаше да управлява с тях, може да има промяна в намеренията и да се изкара и спасител, защото би приел бюджета, но може и да решат, че няма нужда и могат да отидат на нови избори в края на юли и каквото стане“, каза още тя.