Чудо по бензиностанциите в празничните дни, шофьорите гледат смаяни

1643721859-745-425-gorivo

Цената на дизела по родните бензиностанции продължава да пада и вече почти настигна тази на бензина. Пропан-бутанът също достигна ново дъно, като се търгува на най-ниските си стойности за последната година.

Понижение се наблюдава и в цената на метана, като единствено бензина запазва сравнително стабилни стойности.

Към настоящия момент най-масовият бензин А95 в страната се търгува на средна цена от 2,58 лв./л. Дизелът е 2,64 лв./л., пропан-бутанът струва 1,10 лв./л., а метанът – 2,56 лв./кг. Данните са от сайта fuelo.

В Пловдив цените са с няколко стотинки по-ниски, като бензинът струва съответно 2,55 лв./л., дизелът – 2,61 лв./л., газта – 1,09 лв./л., а метанът – 2,41 лв./кг. Градът е на четвърто място в страната в класацията за най-ниски горива към момента, пише trafficnews.bg.

Само за последния месец, цената на дизела по родните бензиностанции се е понижила с 13 ст. за литър. Спадът от началото на 2023 г. е с 39 ст., а за последната година е поевтинял с 47 ст. Разликата от най-високата цена, достигната през юли миналата години, до днешната е почти 1 лв. Цената на дизела ще продължи да пада, показва тенденцията на fuelo.

Малко по-различна е графиката при бензин А95. За последния месец горивото е скочило с 2 ст., но тенденцията е за поевтиняване. От началото на годината се наблюдава понижение на цената с 9 ст., а за последните година, разликата е 37 ст. Ако съпоставим сегашната цена с най-високата такава, от юли миналата година, разликата е 83 ст.

Голямо понижение се наблюдава и при цената пропан-бутана. Само за последния месец газта е поевтиняла с 9 ст., а разликата с цената от началото на 2023 г. е 8ст. Понижението за последната година е с 50 ст., а разликата с най-високата цена е 51 ст. И при пропан-бутана се наблюдава тенденция за поевтиняване.

На световния пазар цената на петрола също се движи надолу, като сортът Брент запазва стойности под 80 долара за барел, а американския лек суров петрол вече се търгува за под 75 долара.