Пак удар по джоба: Търговците ни скубят с нова такса

1663439655-shutterstock-1909364542

Онлайн търговци ни таксуват с 4 лева за опаковка при поръчка на стойност под 30 лева, установила проверка на „Телеграф“.

Така например за покупка на домашни чехли, които са на цена 19 лева, трябва да платите при доставка 30 лева. Причината е, че към цената на пантофите е включена и такса опаковка, както и за куриерските услуги.

Въпросната сума за опаковка е описана в сметката и е обяснено, че парите от нея отиват за покриване на разходите за материали и труда на складовите работници. Със звезда обаче изрично е упоменато, че таксата важи само за поръчки на стойност под 30 лева.

По желание

По желание срещу 2 лева може да поръчате продукта в екологична опаковка. Също като опция е дадена такса приоритетно обработване в размер на 5,90 лв., с което си гарантирате, че ще им бъде намалено времето за получаване на поръчката.

Срещу 3 лева потребителят си гарантира получаването на продукта, в случай на проблем с куриерската фирма търговецът подава оплакване и изпраща отново стоката. За куриерската услуга таксата е 6 лева. Така за чехли от 18,90 лева, ако се включат всички допълнителни услуги, ще трябва да доплатите 21 лева.

Условия

Безплатна е доставката, но само при поръчки за по-големи суми, в случая над 90 лева. Други онлайн магазини пък изискват поръчки над 100 и дори 150 лева, за да не ни взимат пари за транспортирането. Допълнителни такси прилагат някои търговци и за плащане в брой. Например за наложен платеж, тоест при получаване на стоката таксата е 3 лева. Ако парите се превеждат с карта или банков превод, е безплатно.

Сред неудобствата при пазаруване от някои онлайн търговци е още, че потребителите трябва да поемат разходите за връщане или замяна на продукт. В някои случаи доставката и връщането е на цената на самата поръчана стока.