Дъщерята на президента: Баща ми е най-големият ми фен

858803

Тя е скромна и талантлива, ярко се отличава от клишето за външен вид, към което се стремят връстничките ѝ

“Баща ми е най-големият ми фен, но винаги сяда на последния ред в залата. Избягва първия.”

Думите са на талантливата Дарина Радева, дъщерята на Румен Радев. Само след дни – на 8 май, красивото момиче става на 22. На рождения си ден както и миналата година тя отново ще е в НАТФИЗ със своите състуденти от “златния клас” на доц. д-р Пенко Господинов, както ги наричат преподавателите.Третокурсничката изучава актьорско майсторство, а преди дни бе и първият ѝ от общо три дипломни спектакъла за края на годината – “Кентърбърийски разкази” по Джефри Чосър. В първата част на спектакъла Дарина блесна със сценичен костюм, включващ златни рога и дълга полупрозрачна пола, очертаваща идеалната ѝ фигура.

Това е втора премиера за класа на доц. Господинов след пандемията. В него са 21 студенти, които вече имаха открит изпит по сценична реч, а миналия октомври играха Бекет. Още тогава заради талантливите ученици – в НАТФИЗ твърдо ги определят като “златен клас”.

Дарина е отдадена на театъра, който приема като призвание. Въпреки че не е от актьорско семейство, тя от малка има интерес към сцената.

Любовта ми към театъра се появи от нищото – обичам много да ходя на спектакли. Разбрах, че трупата в училище е франкофонска. Обичам френския и мисля, че го говоря добре. Оттам започна всичко – от девети клас, обяснява бъдещата актриса включването си в театралната трупа на на 35-о училище “Ле Страпонтен” (страпонте на френски език означава допълнително столче в театъра – б.а.).Режисьорът Любомир Сапунджиев – бивш ученик на 35-о, я избрал, без да подозира чия дъщеря е.

Режисьорът Любомир Сапунджиев – бивш ученик на 35-о, я избрал, без да подозира чия дъщеря е.В края на март 2018 г. “24 часа” разказа за младежите, които с любов към театъра репетираха с хъс във физкултурния салон на училището. Дарина беше ангажирана в спектакъла “Задача с едно неизвестно” по “Скъпа Елена Сергеевна” от Людмила Разумовская. Героинята ѝ бе Ляля, партнираха ѝ Александър Воронов (Паша), Стефан Чолаков (Витя), Камен Златанов (Володя) и Йоана Димитрова (Елена Сергеевна). Тогава Дарина сподели, че миговете ѝ с колегите от трупата, пътуванията и гостуванията са най-хубавите в живота ѝ досега.

След като завърши, тя кандидатства в НАТФИЗ и от първия път бе приета в класа на Пенко Господинов. Двамата се познават от кандидатстудентските изпити. Едва след това доцентът разбрал, чие дете е талантливата му студентка.

Тя е изключително скромно момиче. Нито моето отношение към нея е по-различно, нито на колегите ѝ към нея. Ако човек не знае, няма как да разбере, че баща ѝ е първият човек в държавата. Освен това е дискретна и забавна, описва Дарина Пенко Господинов, който досега не се е срещал с Румен Радев, за да похвали и пред него таланта на дъщерята.

В интерес на истината с него не сме се чували, но той проявява интерес от първия ден, в който Дарина влезе да учи при нас. Идваше и гледаше нашите годишни изпити съвсем дискретно. Но иначе не съм се засичал с него, не сме говорили. Предпочитам, като завърши Дарина, тогава да я обсъждаме, с усмивка споделя Пенко.

Преподавателят прибавя още един щрих за своя “златен клас” – всички в него имали отношение “да правят добро на страдащите”. Вълнувам се от хората в третата възраст. Модерният свят не се съобразява със старите хора и всичко трябва да вършат сами, особено когато нямат деца и внуци, които да им помагат. Те остават сами в този модерен свят и даже светофарите не са достатъчно дълги, за да могат да пресекат. И се чудят първо лекарства ли да си купят, или да се нахранят за месеца, разсъждава дъщерята на президента в интервю.

21-годишната студентка има интереси и към историята. Особено впечатлена останала след първата премиера на класа на постановката “Гласовете на Чернобил”, създаденя по книгата на Светлана Алексиевич “Чернобилска молитва”.

Пиесата дава възможност на зрителите да усетят трагедията в атомната централа преди повече от 30 години чрез истории на хора от Чернобил. След като доста говорили в класа за аварията и последствията от нея, девойката и състудентите ѝ са категорични, че персонажите, които пресъздават, са едни от най-трудните им досега.