Само в 7DniSofia.bg

Атанасова разкри ролята на Христо Иванов, заговори за изолация между ПП и ДеБъ

payimage-538949-scaled

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред bTV, че кандидатура на Христо Иванов за премиер на бъдещо правителство „никога не е поставяна на масата“ на разговорите между първите две политически сили.

„Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в нашите управленски програми – дори в детайлите между ПП-ДБ и екипа на ГЕРБ-СДС. Разговорите продължиха два дни, защото това е втората стъпка от такъв процес, остава да извървим третата стъпка. Тя е да говорим вече по персоналния състав на едно бъдещо общо правителство“, добави тя.

Атанасова посочи, че ако трябва да се говори за компромиси и прошки, ГЕРБ-СДС е демонстрирала забравяне на политическото си его.

„От общо управление сега щета носят всички, които ще влязат в него. Това е съвсем разбираемо, но от шести избори щета ще носи България“, категорична е тя.

„Две възможности за бъдещо правителство“

По думите й има две възможности за консолидация на бъдещо правителство: „едната е от двете парламентарни групи да има политическо представителство, съответно присъствието на хора от ГЕРБ-СДС трябва да бъде идентично, при все че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила.“

„Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици като присъствие в него, а всички лидери на партии да бъдат на първи ред и заедно да контролират това правителство“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ПП и ДБ се изолират един от друг“

„Виждам, че колегите от ПП-ДБ са в изолация, даже виждам, че ПП и ДБ вече се изолират един от друг. Христо Иванов почти не участва в тези разговори (бел. ред. между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ). Ако той е на масата, той мълчи, както и Атанас Атанасов. Чувам, че те не искат да участват с предложение в правителството“, подчерта Атанасова.