Срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ доведе до новината, която всички българи чакаха!

articles__118cdc3e4e08210a7dfbe8ba8bca05bf

Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща за бюджета в Министерството на финансите.

Асен Василев от ПП-ДБ обяви, че има доста резерви.

„Ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през следващата седмица както за приходната, така и за разходната част. След това ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен – бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения“, каза още той.

„Чисто технологично това ще се случи, след като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел. На този етап не се пипат социални разходи, заплати и данъци“, обясни Василев.„Нека колегите да дадат детайлните разбивки и другата седмица ще минем през тях. Мисля, че изненадите не са големи. Едната е ПВУ, другата е дивидент, третата е участие по издръжката на ведомствата, а четвъртата е капиталовата програма“, обясни той.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС увери, че след като им бъдат предоставени всички данни за разходите на страната, ще бъде изготвена стратегия за това бюджетът за 2023 година да се вмества в трипроцентовия дефицит.„Търсим варианти бюджетът да влезе в 3% дефицит. Наш основен приоритет е приемането на България в еврозоната“, каза тя.

„Това, което колегите от Министерството на финансите изложиха преди близо 2 месеца, за дефицит от над 6%, бе потвърдено сега. Поискахме да ни бъде предоставена информация както по отношение на капиталовите разходи, така и за разходите по издръжка, както и за дивидентите – относно възможността да бъде начислен 100%-ов дивидент, като бъдат отчетени рисковете за Българския енергиен холдинг, за да гарантираме неговата финансова сигурност. Надяваме се да получим информация в най-кратък порядък по поставените от нас въпроси, да можем да я анализираме и да може бюджетът да влезе в рамките на 3%-ия дефицит“, изрази надежда Петкова.