Извънредно! Сметната палата дава ИТН и ,,Демократична България“ на прокуратурата

payimage-565444-scaled-e1680949411456-1280x768

Сметната палата е отчела редица нарушения по отношение на финансите на две парти в лицето на ИТН и ДБ.

За партията на Слави Трифонов то е на основание чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата. По неофициална информация причината е средства, коита не са разходвани по предназначение.По повод ДБ от Сметната палата е открила несъответствия при разходването на средства и управлението на имуществото. Става дума за близо 10 000 лева, които са платени от Фондация „Заедно в час“, но те са преведени в личната сметка на Христо Иванов, а парите са отчетени неправомерно като разход за дарение на партията.

Сметната палата е установила, че предоставеният годишен финансов отчет на „Да, България“ съдържа „неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т.ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията“, пише „Медияпул“. Резултатите от изпълнението на одитни процедури върху определените извадкови единици, констатираните несъответствия и дадените обяснения от ПП ДБ не дават основание за изразяване на увереност по отношение действителния размер на събрания членски внос и неговото вярно и точно отчитане, пише Сметната палата.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява, макар че впоследствие са върнати. Приходи от държавна субсидия в размер на 280 717 лв. не са отразени в перо „Други приходи“ в Отчета за приходите и разходите (ОПР) за 2021 г.

Отчетените приходи от дарения в годишния финансов отчет за 2021 г. са с 23 261 лв. по-малко от декларираните от партията с декларацията по чл. 34 от Закона за политическите партии. Отразените приходи от членски внос в ГФО за 2021 г. не съответстват на отчетените по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лв. повече.

Друго нарушение е, че в публичния регистър на партията не са публикувани декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.