Само в 7DniSofia.bg

Известен българин показа каква закуска му дават в болницата и всички побесняха

1682569682-clipboard02

2 филии хляб, парче евтин мек колбас, извара или имитация на сирене (имитиращ продукт). Това получи като закуска в столична болница благодетелят Мартин Мартинов, създател на платформата „Подай ръка“.

Самият той от години храни бедните хора в София абсолютно безвъзмездно, има и ресторант – наясно е с качеството на храната и нейното приготвяне от първа ръка.

Мартинов е отвратен и втрещен от яденето, което се раздава в общинските и държавните болници. Храна, която би трябвало да подкрепя организма при влошено здраве.

„За това ли плащаме здравни осигуровки?“, запита той, цитиран от tvmedia.bg.

Бизнесменът отказа да посочи в коя точно болница се лекува, но ситуацията не изненада неговите приятели и познати в социалните мрежи.

От години общинските и държавните лечебници са на такъв хал, коментират с неохота близките му. Независимо дали са под шапката на общината или здравното министерство, родното здравеопазване има спешна нужда от „изкуствено дишане“ и съживяване.

Какво би трябвало да е менюто в болниците – може би няма конкретен отговор на този въпрос. Това на първо място би трябвало да е съобразено с конкретното здравословно състояние на пациентите.

При някои се налага високо протеинна диета – яйца, месо и риба, млечни продукти – сирене (истинско!), кашквал и т.н, при други – изобилие от плодове и зеленчуци.

При всички положения двете филии хляб нямат особено висока хранителна стойност. При някои пациенти бяла захар или въглехидрати са противопоказни, тъй като такива вещества „подхранват“ заболяването.