Смразяващото убийство в Русе: Известната аптекарка убита с 1 удар. Тялото на части след ритуал

убийство-аптекарка

Двамата подсъдими за убийството на собственичката на аптеки Еранухи Пехливанян – Гарабед Веринян и Михаил Михов, днес дадоха обяснения пред Русенския окръжен съд. Очаквано показанията им се разминаваха напълно по отношение на това кой е инициаторът на грабежа и отвличането и кой е извършител на убийството и последвалото унищожаване на останките, пише RuseMedia.

Преди това защитниците им поискаха да се направи нова психологическа и психиатрична експертиза, тъй като според тях сегашната е необоснована, но съдията не прие искането им.Пръв обяснения даде Гарабед Веринян, който разказа как Михаил го извикал да го закара до паркинга зад НАП, като със себе си носел две големи чанти. В колата Михаил се преоблякъл в полицейска униформа. Гарабед излязъл да разтъпче и видял между другите коли автомобила на Еранухи Пехливанян. Казал на Михаил, че това е колата на негова сънародничка, която има бизнес и че семейството са добри хора. След час и половина-два видял Еранухи Пехливанян да се приближава и заподозрял, че става нещо. Помолил Михаил да не прави нищо, тъй като мъжът й е влиятелен човек. Михаил се представил пред жената за полицай, седнал до нея в колата й, а на Гарабед му се сторило, че й слага белезници. „Тогава осъзнах, че нещо лошо ще се случи. Разбрах, че допуснах голяма грешка, че съм там, но нямаше какво да направя“, каза той пред съда.

Малко по-късно край „Лидл“ жената слязла от автомобила и заедно с Михаил седнала на задната седалка в колата на Гарабед. Михаил казал, че отиват до Първо РУ за справка и разпитвал Еранухи дали има пари. Впоследствие се отправили към дома й, защото станало ясно, че там има друга сума. Жената казала, че мъжът и синът й са на почивка и няма никой у дома й. Михаил й заявил, че ако даде парите от касата, няма да има проблеми. Двамата влезли в дома, а Гарабед чакал отвън. Върнали се с найлонова чанта и потеглили към мястото, където бил останал автомобила на Еранухи. В близост до колата й двамата мъже слезли да говорят и тогава Гарабед видял, че Михаил има пистолет, който той определи като „Макаров“. Михаил заявил, че трябва да се отърват от жената, защото щяла да ги разпознае. „Няколко минути го молех, че няма нужда да прави такова нещо, защото беше тъмно. Тогава той хвана пистолета и каза, че трябва да правя каквото ми каже. Аз много се уплаших и се съгласих“, каза още Веринян.

С автомобила на Гарабед те отишли под мостовете в посока Средна кула, където Михаил извадил пистолет, насочил го към гърдите на съучастника си и му казал, че ако не му помага, ще убие него и семейството му. Михаил извадил въже и тръгнал към колата, където според Гарабед е умъртвил жената. На следващия ден двамата отишли да пазаруват найлонови чували, найлон и трион за рязане. Купил ги Гарабед, но поръчката била на Михаил, след което отишли в дома на тъста на Михаил в с.Божичен. Там Михаил извършил действията по прикриване на престъплението, след което отишли при р.Русенски Лом край Иваново и отново Михаил, по думите на съучастника му, изхвърлил частите от тялото. После в двора на къщата в Божичен изгорил дрехите на Гарабед и чувалите, за да няма следи. На раздяла Михаил отново предупредил Гарабед да си мълчи, за да не пострада, и му оставил на седалката в колата няколко пачки – около 25 000-26 000 лв.

Версията на Михаил Михов бе коренно различна. Той първо изрази дълбокото си съжаление към семейство Пехливанян за станалото и помоли за прошка тях и семейството си. Той разказа, че с Гарабед се познават отдавна и в един момент и двамата се оказали с финансови затруднения. Тогава Гарабед предложил да направят нещо, като обяснил, че познава свои сънародници – заможни хора, и има познати, които работят за тях. Негов познат му казал, че собственичка на аптека прави дневни обороти по 50 000-60 000 лв. и Гарабед настоявал да се действа. Станало ясно, че офисът й е срещу паркинга на НАП и че тя носи целия оборот със себе си след работа. Няколко дена двамата наблюдавали офиса, установили къде спира колата си, а тъй като Михаил вземал жена си от работа в болницата, всеки ден имал поглед върху мястото. Във въпросния ден видял автомобила на Еранухи, обадил се на Гарабед, който му казал, че ще действат. „Казах му, че не искам никакво насилие“, заяви Михаил Михов.

Той се облякъл в униформа, която имал от времето като охрана. Тя приличала на полицейска и така можело да се избегнат ексцесии.

Двамата отишли на паркинга съвсем целенасочено да чакат жената. Михаил отишъл до колата й, представил се като полицай, седнал вътре и казал, че трябва да отидат до полицейското управление. Там щели да й обяснят за какво я търсят. По-късно й казал да се премести в техния автомобил, като заяви, че жената не е имала белезници. Когато влезли в колата на Гарабед, Михаил й обяснил, че няма да ходят в полицията, а става въпрос за пари. По думите му тя казала – разбирам, имам 20 000 лв. в себе си. Той я питал това ли са всичките пари, а жената обяснила, че има още в дома й и предложила да ги даде. За семейството си казала, че няма никой, защото са на почивка.

В жилището влезли и тримата, Еранухи отворила сейфа, дала парите. Когато й звъннал телефона, тя отказала разговор с мъжа си, но Михаил й казал да се обади. „Не съм поставял условия. Тя беше разумна и интелигентна жена, разбрала е ситуацията. Говори на мъжа си общи неща“, обясни Михаил Михов.

Действително след това са тръгнали към мястото, където е била колата на жената. Двамата с Гарабед слезли от автомобила и тогава Гарабед заявил, че е много притеснен, че тя ще ги разпознае и трябва нещо да направят. И потеглили всички заедно към мостовете. Било много тъмно, Гарабед отворил вратата, хванал жената за врата и започнал да я дърпа. Тогава Михаил разбрал, че всъщност Гарабед я души. Искал да го спре, но съучастникът му със саблен удар в областта на шията я умъртвил.

След престъплението Гарабед разделил парите поравно – по около 32 000 лв. за всеки, а на следващия ден отишли да пазаруват. Според Михаил той не е имал представа какво ще се купува, а в Божичен отишли, защото съучастникът му заявил, че иска да извърши ритуал след смъртта. За да е спокойно, Михаил предложил къщата на тъста си. Това, което се е случило вътре, било извършено от Гарабед, а Михаил стоял навън пред къщата. Подсъдимият припомни, че Гарабед е бивш ловец и знае какво се прави с дивеча, и изтъкна заболяването си, които ограничава физическата му активност. Отново по инициатива на Гарабед отишли на реката край Иваново, където Гарабед изхвърлил частите от трупа. Действително после са били изгорени чувалите и дрехите на Гарабед, а Михаил изтъкна, че неговите са си запазени и в момента са в прокуратурата като доказателство, защото той не е участвал във финалните действия и няма за какво да се притеснява.

Мъжът обясни, че Еранухи Пехливанян не е имала намерение да се оплаче в полицията за грабежа. „Тя ми каза – аз няма да отида в полицията, сумата за нас не е толкова голяма, ние сме известни и не искаме гласност. Нямаше и как да ни разпознае. Никога не ми е минавало през ума, че Гарабед ще извърши убийство. Той изпадна в паника и го направи от страх, не го е мислил предварително. Нямам друго обяснение. Аз не бягам от отговорност и ще поема своята“, каза Михаил Михов.

От прокуратурата заявиха, че обясненията и на двамата подсъдими, дадени в съда, се различават съществено от показанията им на досъдебното производство и поискаха те да се прочетат. Разминаванията са за това кога е замислено престъпление, как е извършено и др.

Преди да се изслушат заключителните пледоарии на страните, по молба на единия от защитниците делото бе отложено за 19 май.