Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Ето къде е Радев, докато Борисов и Петков решават бъдещето ни

румен радев

Република Азербайджан е стратегически партньор не само на България, но и на Европейския съюз. Това заяви президентът на България Румен Радев, който участва в провеждащата се в София церемония за подписване на меморандум по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предвиждаща повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

„Подписаният днес меморандум затвърждава по един успешен начин нашето партньорство и ще доведе до откриването на нови възможности”, посочи Радев, цитиран от БТА.

Под документа на церемония в София днес подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. На церемонията присъства още президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещение в България. Президентът публикува информация за форума и в личния си фейсбук профил:

В резултат на енергийната криза България предложи м.г. инициативата Solidarity Ring (STRING), която свързва газопреносните системи на България, Румъния, Унгария и Словакия и дава възможност за пренос на големи количества природен газ от Азербайджан към ЕС.

Подписаният меморандум днес между представителите на тези пет държави е израз на общия стремеж за гарантиране на доставките на енергийни ресурси за нашите икономики и Европа, без тепърва да се изгражда нова скъпа инфраструктура.

Solidarity Ring може да се използва още сега заради добрата свързаност между страните в Централна и Източна Европа и дава възможност за най-бързи, сигурни и евтини доставки на природен газ, благодарение на отличното сътрудничество между България и Азербайджан и подкрепата на Европейската комисия.

Решението на азербайджанската енергийна компания СОКАР да отвори свой офис в София е и знак, и гаранция за устойчивото бъдеще на нашето партньорство.