Желязков хвърли бомба за ПП и ,,синдрома на жертвата“ и заяви: Вторият мандат изглежда обречен ако…

росен желязков

Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Такива крайни твърдения „няма с този мандат“ и „без участието на ГЕРБ“, трябва да се правят след като мине лидерската среща. Трябва да има такава, защото е най-естественото. Това заяви председателят на НС Росен Желязков.

„Разговорите с ПП и ДБ преминаваха в тона на добрите политически практики. Имаме основание да вярваме, че първата и втората политическа сила могат да управляват заедно по съвместни приоритети. Вие…“, понечи да каже Желязков, но Виктор Николаев поиска бързо да му зададе друг въпрос.Председателят на НС уважително замълча и изчака водещия, за да продължи.

„Увлечени в това какво очаква партийния електорат, не виждате до къде се докарваме. Поставят се метафорични теми, че ГЕРБ не може да участва в управлението, защото би било пералня. Ако подкрепяме едно правителство на малцинството, това препране ли ще бъде, или изпиране“, попита той.

„Не сме изненадани от ПП. Можеха да постъпят по-отговорно. „Ние като втора политическа сила с 64 депутати“, казват, че искат подкрепа от всички. Искат да влязат в синдрома на жертвата. Всички са виновни, ние сме невинни и търсим оправдание. Ние нямаме политически различия с втората политическа формация, но когато попитаме избирателите какво мислят, всичко отива в канала“, каза още Желязков.

Той коментира идеята на Кирил Петков ГЕРБ да има постоянен парламентарен контрол, с който да вика министрите и да ги контролира.

„На мен ми се видя доста екзотично, но то като че ли екзотиката стана водещ лайт мотив. Прилича на някакво партийно разделение на властите. Изпълнителната власт на ПП, законодателната на ГЕРБ, добре, че не стана въпрос къде е съдебната. Участието в правителство ангажира участника. Когато се дава подкрепа, се очаква да се участва. Правителство на малцинството очаква да бъде свалено в един момент. И то ще работи така“, обясни Желязков.

Според него задължително трябва да има лидерска среща.

„Докато не отмине дистанцираното говорене и не се стигне до разговор очи в очи, не можем да коментираме. Ако мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ще вземем решение за поведението ни, ще потърсим подкрепа от всички. Възможно е да е като Габровски, възможно е да е партиен кабинет. Няма да се водят разговори с други формации, освен ПП и ДБ. Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда обречен“, категоричен е председателят на НС.

„Ние не искаме да повтаряме какво са направили, защото това не води напред. Не е благоприятно, защото това се прави, за да се скараме, а не за да се сдобрим“, обясни той.