Тези експертизи заковават убиеца на Милен Цветков и за доживотна присъда

1587790292-clipboard02

„Продължавам да вярвам, че може да докажем умисъл в катастрофата, при която бе убит журналиста Милен Цветков. Считам, че въпросът е по-скоро теоретичен. Всички доказателства по делото са събрани. Съдебните инстанции не са отхвърлили доказателства, събрани и в хода на досъдебното производство. Защитната теза на извършителят на деянието е напълно отхвърлена като неправдоподобна”. Това заяви адвокат Менко Менков, който представлява семейството на Цветков в „Интервюто на Новините на NOVA”.

„По обективен начин е доказано наличие на три вида наркотични вещества в кръвта на извършителя. Кръвната проба е взета не по-късно от два часа след катастрофата”, категоричен е адвокатът.

Той допуска, че може да бъде произнесена и доживотна присъда, макар и да признава, че това едва ли ще стане. Според него извършителят сам се е поставил в това състояние (на наркотично опиянение).

„Експертизата е категорична, че тези вещества са може би взимани на няколко пъти като последният път е било скоро преди шофирането”, обясни юристът.

Автомобилът, шофиран от обвиняемия Кристиан Николов, е бил технически изправен, изключително нов, съвременен, с много добри възможности за спиране, с антиблокираща система и др. за бързо и ефективно спиране, обясни адвокатът.

„Не може да говорим за опити за спиране или за някаква маневра за спиране”, каза адвокат Менков и поясни, че младият мъж е имал добра видимост пред себе си, виждал е спрелите коли, които са чакали на светофара.

Според адвоката, той не е имал идея да предотврати катастрофата.

„Затова считаме, че ВКС трябва да промени съдебната практика”, каза адвокат Менков.

На този ден преди три години в катастрофа бе убит журналистът Милен Цветков. Днешното заседание на ВКС по делото за смъртта му бе отложено.